Business Internaţional

Murdoch a cumparat Wall Street Journal pentru 5,6 mld. $

Murdoch a cumparat Wall Street Journal pentru 5,6 mld. $
02.08.2007, 17:27 11

Dupa trei luni, News Corp, conglomeratul media condus de Rupert Murdoch, a reusit in cele din urma in eforturile sale de a achizitiona Dow Jones incheind o tranzactie evaluata la 5,6 miliarde de dolari (4 mld. euro), scrie CNNMoney.
News Corp. si Dow Jones au anuntat ca un numar suficient de membri ai familiei Bancroft, care detine un pachet majoritar in cadrul publisherului The Wall Street Journal, s-au declarat de acord cu preluarea.
"Sunt pe deplin multumit de sprijinul pe care l-am primit din partea familiei Bancroft si a membrilor boardului companiei", a declarat Murdoch, presedinte si CEO al News Corp. "Avand in vedere indelungata istorie a familiei Bancroft ca detinatori ai Dow Jones, realizam cat de dificila a fost aceasta decizie pentru unii membri ai familiei", a adaugat Murdoch.
In cadrul unei declaratii comune, companiile au aratat ca membri ai familiei Bancroft si membri ai boardului companiei detinand aproximativ 37% din actiunile cu drept de vot ale acesteia s-au declarat de acord cu tranzactia. News Corp. avea nevoie ca aproximativ 30% din puterea de vot a familiei Bancroft sa sprijine tranzactia.
Ca parte a acordului incheiat, companiile au declarat ca va fi creat un comitet special alcatuit din 5 membri "cu obiectivul de a asigura mentinerea integritatii jurnalistice si editoriale si a independentei publicatiilor si serviciilor Dow Jones".
Aceasta masura este menita sa tempereze temerile membrilor familiei Bancroft privitoare la posibilitatea ca Murdoch sa compromita integritatea The Journal, pe care familia il controleaza de peste un secol.
Leslie Hill, o membra a familiei care s-a opus preluarii, a demisionat din pozitia de director in cadrul Dow Jones marti seara. Intr-o scrisoare adresata boardului, ea a declarat ca termenii financiari favorabili ai tranzactiei nu compenseaza "pierderea unei organizatii globale de stiri independente cu o credibilitate si integritate fara egal", conform The Journal.
Ca parte a aceluiasi acord, actiunile a pana la 250 de actionari Dow Jones, reprezentand pana la 10% din actiunile companiei, ar putea fi transformate in unitati clasa B ale unei noi divizii News Corp. Respectivele unitati pot fi schimbate in actiuni comune News Corp. evaluate la 60 de dolari pe actiune.
Actiunile Dow Jones au avansat cu peste 11% pe bursa newyorkeza marti ca semn al faptului ca un acord oficial de fuzionare era asteptat a fi incheiat, in timp ce actiunile News Corp au incheiat sedinta de marti in usoara scadere.
Inainte de anuntarea ofertei News Corp., actiunile Dow Jones inregistrasera evolutii nesemnificative in cea mai mare parte a ultimilor doi ani, investitorii nemaifiind interesati de publisherii de ziare pe fondul scaderii tirajelor si a veniturilor din publicitate in contextul in care din ce in ce mai multi cititori si advertiseri se indreapta catre Internet.
Anuntul privitor la incheierea acordului survine dupa o saptamana de discutii aprinse intre membrii familiei Bancroft. Mai multi dintre acestia au refuzat ferm sa sprijine vanzarea companiei catre Murdoch din cauza temerilor legate de schimbarile pe care acesta le-ar putea face in cadrul Wall Street Journal, in timp ce altii sperau ca News Corp. si-ar putea majora oferta.
Achizitia Dow Jones este asteptata sa grabeasca lansarea de catre News Corp. a canalului Fox Business. News Corp. si-a anuntat planurile de lansare a canalului care va rivaliza cu CNBC in luna februarie. CNBC si Dow Jones au un acord de content-sharing valabil pana in 2012 in Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO