Business Internaţional

Murdoch catre Google: Nu mai furati munca jurnalistilor

08.04.2010, 00:00 18

Rupert Murdoch, magnatul care detine gigantul media News Corp.,a lansat un atac puternic la adresa Google si este mai hotarat caniciodata sa taxeze continutul website-urilor publicatiilor pe carele detine. Murdoch vede in iPad un posibil salvator al industrieiziarelor, scrie The Guardian.

Miliardarul si-a reluat atacurile asupra motoarelor de cautare,cum ar fi Google, pe care le-a acuzat ca fura continut de lacanalele traditionale. El a declarat ca industria ziarelor trebuiesa ia pozitie si sa taxeze accesul la continut, folosindu-se inacelasi timp de legislatia din domeniul copyright-ului pentru caarticolele sa nu poata fi utilizate fara permisiune.

"Google sau Microsoft nu vor mai prelua articole fara plata,exista o lege a copyright-ului", a declarat Murdoch.

El a aratat ca motoarele de cautare au profitat de agregareacontinutului, dar ca zilele stirilor gratuite trebuie sa iasfarsit.

In iunie, ziarele britanice ale lui Murdoch Times si SundayTimes vor taxa accesul la continut, pe langa Wall Street Journal,care opereaza deja un astfel de sistem.

Totusi, conform unor critici, consumatorii s-au obisnuit preamult sa beneficieze de stiri online gratuite si nu vor platiabonamente in numar suficient de mare pentru a se pune bazele unuimodel de business viabil pentru jurnalismul de calitate. Murdoch arespins aceste temeri, in opinia sa consumatorii putand fi obligatisa-si schimbe obiceiurile. "Daca nu vor mai avea de ales, vorincepe sa plateasca. Nimeni nu va percepe taxe foarte mari", adeclarat el.

Murdoch a criticat, de asemenea, The New York Times, principalulrival al WSJ, spunand ca planurile de taxare a accesului lacontinut ale ziarului trebuie sa fie mai restrictive. "Cred catoate ziarele din Statele Unite trebuie sa aiba un astfel desistem", a declarat Murdoch.

Sustinatorii continutului gratuit il acuza adesea pe Murdoch caeste tehnofob, dar mogulul media australian a salutat tehnologiaiPad, spunand ca acesta ar putea fi salvatorul industriei ziarelor,desi in forma electronica, nu tiparita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO