Business Internaţional

Murdoch oferă 9 mld. euro ca să îşi cumpere compania BskyB, dar directorii independenţi cer mai mult

Rupert Murdoch, preşedintele News Corp. (FOTO: Reuters)

Rupert Murdoch, preşedintele News Corp. (FOTO: Reuters)

15.06.2010, 23:06 31

British Sky Broadcasting, cel mai mare furnizor britanic deservicii de televiziune contra cost, a respins oferta în valoare de7,8 mld. lire sterline (9,37 mld. euro) înaintată de News Corp.,controlată de magnatul Rupert Murdoch, cerând ca suma să fiemajorată cu cel puţin 14%, scrie Bloomberg. Oferta era înaintatăpentru pachetul de 61% din acţiunile BSkyB pe care News Corp. nu îldeţine.

Acţiunile BskyB s-au apreciat după anunţ cu 22%, cel maiimportant avans din ultimii zece ani. Directorii independenţi aicompaniei au anunţat că ar fi dispuşi să accepte o ofertă ce ardepăşi 800 de penny (9,6 euro) per acţiune, în condiţiile în carepotrivit ofertei înaintate de News Corp. preţul era de 700 penny(8,4 euro) per titlu.

"Este viziunea unanimă a directorilor independenţi că există odiferenţă semnificativă între valoarea propusă de News Corporationşi valoarea companiei", a spus Nicholas Ferguson, seniorindependent non-executive director în cadrul BskyB.

News Corp., condusă de preşedintele şi directorul executivRupert Murdoch, ar putea majora veniturile şi fluxurile de numerardacă ar prelua controlul asupra BskyB, potrivit analistului RichardGreenfield de la compania financiară BTIG. Murdoch a afirmat laînceputul lunii mai că analizează modalităţi pentru a utilizalichidităţile în valoare de 8,18 mld. dolari ale News Corp., caremai deţine cotidianul de business The Wall Street Journal şicanalul de televiziune Fox. "Noi credem că acesta este momentulpotrivit pentru ca BskyB să intre în totalitate sub controlul NewsCorp., care are o acoperire geografică mult mai mare", potrivitunui anunţ al grupului cu sediul la New York. "Ambele părţi aucăzut de acord să lucreze împreună pentru a pune la punctprocesul." Acţiunile BSkyB au urcat cu 131,5 penny, până la 7,32lire sterline, pentru ca ulterior preţul să se stabilizeze la 7,15lire sterline pe bursa din Londra.

News Corp. a obţinut în primul trimestru din 2010 venituri învaloare de 176 mil. dolari (143 mil. euro) de pe urma participaţieiîn cadrul BskyB, comparativ cu o pierdere de 7 mil. dolari (5,76mil. euro) în urmă cu un an. Profitul operaţional al companiei ceoferă servicii de televiziune prin satelit a crescut odată cuadăugarea în portofoliu a abonaţilor pentru servicii TV HD (HighDefinition).

"Nu cred că News Corp. ar intra în această afacere dacă nu arcrede că ar putea obţine BSkyB", a spus Steve Malcolm, analist laEvolution Securities din Londra. "Într-o lume incertă ei analizeazăbusinessul BSkyB care este destul de solid şi cred că este ooportunitate bună."

Preluarea BSkyB ar face parte din planul lui Murdoch de a creşteprezenţa News Corp. pe segmentul afacerilor bazate pe abonamente.Preşedintele non-executiv al BSkyB, James Murdoch, care este fiullui Rupert Murdoch, nu va participa la discuţii.

BSkyB a apărut în 1990 în urma fuziunii dintre Sky Television alui Murdoch şi compania britanică Satellite Broadcasting, iar înprezent numără 9,77 milioane de abonaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO