Business Internaţional

Nanotehnologia, un domeniu profitabil pentru investitori

16.10.2006, 17:43 61

Utilizarea nanotehnologiei in alimentatie ar putea aduce castiguri de 5,8 miliarde de dolari pana in 2012, insa consumatorii sunt ingrijorati de factorii de risc pe care ii implica "jonglarea" cu particule.
Ce s-ar intampla daca producatorul de dulciuri Mars ar inventa un aditiv la glazura bomboanelor M&M sau Skittles care sa le pastreze mai proaspete sau sa opreasca topirea acestora? Sau daca oamenii de stiinta de la Unilever ar micsora numarul de grasimi (si astfel si caloriile) din inghetata fara a-i sacrifica gustul?
Aceste idei sunt inca vise de laborator. Principala solutie in astfel de proiecte de cercetare si in alte dezvoltari ale produselor alimentare este nanotehnologia, numele dat unui numar tot mai mare de tehnici pentru rezolvarea unor probleme la scara unei singure molecule, scrie Financial Times.
Companiile alimentare sunt foarte precaute in privinta grabirii avansului acestei tehnologii. Dar uneori sunt chinuite de capacitatea nanotehnologiei de a crea forme noi si valoroase ale substantelor de zi cu zi, precum ingredientele pentru mancare sau materialele de impachetat, doar prin reducerea la niste marimi care altfel ar fi parut inimaginabile.
Cea mai multa agitatie si majoritatea promisiunilor nanotehnologiei se regasesc la nivelul altor industrii cum sunt electronica sau medicina. Dar prima generatie de alimente bazate pe nanotehnologie, inclusiv colorantii sintetici pentru mancare, conservantii din ulei si alte produse pentru impachetat care includ agenti anti-microbieni, au intrat discret pe piata.
Foloasele comerciale ale tehnologiei adauga acum 410 milioane de dolari din cele 3 miliarde de dolari ale industriei alimentare, potrivit Cientifica, o firma britanica de cercetare de piata care s-a specializat pe zona de acoperire a nanotehnologiei. Cientifica previzioneaza ca datorita nanotehnologiei industria va creste la 5,8 miliarde de dolari pana in 2012.
Preocupata de reactiile adverse din partea unor consumatori ingrijorati de introducerea unor "culturi" obtinute genetic, industria alimentara spera ca autoritatile vor furniza informatii care vor indeparta temerile consumatorilor.
Reprezentantii industriei si analistii sunt ingrijorati ca nanotehnologia va suferi aceeasi soarta ca si ingineria genetica, care a fost primita cu bine de catre producatorii de medicamente, mai ales in Europa. Multe dintre grupurile care se lupta cu ideea ingineriei genetice in agricultura au indemnat autoritatile sa limiteze nanotehnologia in general, si folosirea ei in producerea de alimente si cosmetice, in particular, pana cand vor fi efectuate teste mai sigure.
"Sunt uimit de cat de departe s-a ajuns", spune Ronnie Cummins, director la Organic Consumers Group, un sustinator al produselor naturale cu sediul in Finland, Minnesota. "Comparat cu nanotehnologia, cred ca amenintarea ingineriei genetice este o banalitate."
Pana acum, nu au existat rapoarte care sa confirme probleme legate de sanatate sau ale mediului cauzate de nanotehnologie. Insa testele de laborator arata ca anumite particule ce se afla la nanoscala pot cauza riscuri de sanatate, de exemplu prin depasirea unor bariere ale creierului care tin particulele mai mari in afara. Deci atributele care ar putea face tehnologia valoroasa in cazul medicamentelor pot ajunge sa fie si riscante.
Mai important, toata lumea este de acord ca au existat putine studii riguroase ale comportamentului materialelor reduse la nanoscala in contact cu oamenii sau cu mediul. Cele care au fost duse pana la capat sunt departe de a indeplini gama dubla de conditii din comertul general. Putine studii de laborator s-au concentrat asupra a ceea ce se intampla cu particulele care sunt mancate comparativ cu cele inhalate sau injectate.
"Lipsa evidenta a pericolului nu ar trebui sa fie un motiv de ajuns pentru o anumita siguranta rezonabila", a declarat Uniunea Consumatorilor intr-un manifest pentru Administratia Alimentelor si Medicamentelor la intalnirea de marti. Limbajul folosit a fost ales cu atentie.
Uniunea Consumatorilor si alte organizatii au sugerat ca agentia clasifica imediat toate noile ingrediente alimentare la nanoscala, inclusiv pe cele categorisite ca sigure in cantitati mai mari, precum noii aditivi. Si vor ca aceleasi standarde sa se extinda pentru a acoperi companiile cu suplimente alimentare, dintre care unele au facut campanii de marketing unde promovau terapii cu ierburi sau apa minerala in care spun ca au adaugat substante sintetice la nanoscala care le-a crescut eficienta. Unii cer chiar inregistrarea produselor cu ingrediente sintetice la nanoscala, indiferent de cat de mica e cantitatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO