Business Internaţional

NASDAQ cumpara bursa suedeza OMX

28.05.2007, 15:42 18

Bursa americana NASDAQ a cumparat operatorul suedez OMX pentru 25,1 miliarde de coroane suedeze (2,72 mld. euro), inaintand astfel spre Europa, dupa doua incercari esuate de a cumpara bursa din Londra.
NASDAQ a oferit 208,1 coroane suedeze in bani lichizi si actiuni, adica cu 16% mai mult decat pretul de inchidere de vineri al actiunilor OMX pe bursa din Stockholm. Fondata in 1985, compania OMX a fost primul operator bursier listat din lume si opereaza sapte burse nordice si baltice, scrie Bloomberg.
OMX, a cincea bursa din Europa dupa marime, ii permite companiei NASDAQ sa faca un pas peste Atlantic, intensificand competitia cu bursa de la New York care a achizitionat luna trecuta Euronext, bursa numarul doi din Europa. Directorul executiv al NASDAQ, Robert Greifel, a iesit din batalia de un an de zile pentru preluarea bursei de la Londra, cel mai mare operator bursier din regiune, si s-a concentrat asupra OMX pentru a creste numarul actiunilor si instrumentelor derivate tranzactionate in Europa si pentru a tranzactiona valori mobiliare din sectorul de software.
"NASDAQ a fost capabil sa iasa invingator dintr-o infrangere dureroasa. Tranzactia dintre OMX si NASDAQ este una confortabila, avand in vedere ca ambele organizatii se ghideaza dupa considerente tehnologice", spune Octavio Marenzi, director executiv la compania de consultanta Celent din Boston.
Operatorul bursier nou-format va purta numele NASDAQ OMX Group si va lista companii cu o valoare totala de 5.500 de miliarde de dolari, fata de rivalul NYSE Euronext care listeaza companii cu o valoare totala de 29.700 de miliarde de dolari.
Greifeld isi va pastra functia in cadrul noului grup, iar presedintele OMX, Robert Bocker, va fi presedinte adjunct. Actionarii companiei NASDAQ vor detine aproximativ 72% din noua companie.
"NASDAQ a facut o afacere buna. OMX este un chilipir pentru ei, dat fiind valoarea companiei suedeze si faptul ca NASDAQ va avea acces la piata europeana, la derivate si actiuni, la tehnologie, reducand si o parte importanta din costuri", spune Mamoun Tazi, analist la Man Securities din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO