Business Internaţional

Nationalizarea este tributul pe care trebuie sa il plateasca Royal Bank of Scotland pentru extinderea agresiva din ultimii ani

14.10.2008, 18:32 15

In momentul in care, in 2007, piata interbancara era aproape inghetata, seful RBS conducea cea mai mare preluare din segmentul bancar a tuturor timpurilor, platind, in parteneriat cu Fortis si Banco Santander, 72 mld. euro pentru banca olandeza ABN Amro.

"Ne-am dori foarte mult sa castigam si meritam sa castigam", declara Goodwin, in iunie 2007, in momentul in care ducea o batalie stransa cu rivalii britanici de la Barclays.
De atunci, actiunile RBS s-au prabusit cu 83% pe bursa londoneza, pe fondul ingrijorarilor privind lichiditatile bancii. Si asta in conditiile in care compania detinea cel mai scazut nivel al rezervelor de capital dintre toate rivalele sale britanice.
Recent, agentia de evaluare Standard & Poor's a redus ratingul de credit al celei de-a treia banci din Marea Britanie dupa valoarea de piata, aceasta fiind prima miscare de acest gen din 1998 incoace. Imediat, Goodwin a anuntat ca va apela la bani guvernamentali pentru a finanta operatiunile bancii.
"Credibilitatea bancii este la pamant", a spus Ken Murray, directorul executiv al Blue Planet Investment Management din Edinburgh, orasul in care RBS isi are sediul central. "Achizitiile reprezinta afaceri riscante, iar pana acum multi directori executivi au platit cu functiile pentru asemenea miscari. Daca gresesti trebuie sa pleci", a adaugat el.
Goodwin este cel care a condus transformarea bancii scotiene vechi de 281 de ani intr-unul dintre cei mai mari creditori pentru companii la nivel european. In ultimii opt ani, banca a platit mai mult de 70 mld. dolari pentru achizitiile efectuate.
Preluarea de catre RBS a National Westminster Bank in 2000 pentru 23,6 mld. lire sterline, reprezinta si in acest moment cea mai mare tranzactie din segmentul bancar britanic. In 2004, Goodwin a adaugat, pentru 10,3 mld. dolari, in portofoliul RBS compania americana Charter One, iar un an mai tarziu a achizitionat un pachet important de actiuni in cadrul Bank of China. Ciclul achizitiilor a fost incheiat in 2007, cand a platit 14,3 mld. euro pentru divizia asiatica a ABN Amro.
"Cei de la RBS au jucat acest joc al achizitiilor, dar l-au jucat mai dur decat oricine altcineva fara a se tine cont de modul in care aceste operatiuni erau finantate", a spus Simon Maughan, analist in cadrul MF Global Securities din Londra. "Nu au vazut cercul vicios. Au crezut ca pot finanta la nesfarsit astfel de actiuni, prin intermediul reducerilor de costuri", a precizat el.
Goodwin a surprins actionarii bancii in aprilie anul acesta, in momentul in care le-a cerut bani, la numai doua luni dupa ce anuntase ca banca nu are probleme cu nivelul de lichiditate. RBS a vandut, in iunie, actiuni in valoare de 12,3 mld. lire sterline. "Mediul de risc s-a schimbat radical", si-a motivat decizia in acel moment Goodwin.
In august, banca scotiana a anuntat pierderi de 802 mil. lire aferente primului semestru. Au fost primele pierderi inregistrate din 1968 incoace. In acelasi timp, banca si-a redus activele contabile cu 5,9 mld. lire, ca urmare a investitiilor neinspirate pe piata americana a creditelor subprime. O treime dintre activele reduse apartineau diviziei de investitii bancare a ABN Amro, achizitionata de Goodwin anul trecut.
"A fost, in mod cert, un om care a condus expansiunea bancii, dar nu stiu daca este omul potrivit care sa administreze operatiunile companiei in eventualitatea unei contractii", a declarat Julian Chillingworth, directorul de investitii al Rathbone Brothers din Londra.
Mai mult, in conditiile in care banca se afla in cautare de lichiditati, o dificultate pe care o intampina este reprezentata de cresterea costurilor de creditare. Rata dobanzii pentru creditele acordate pe piata interbancara londoneza a urcat saptamana trecuta pana la 5,38%, in conditiile in care la inceputul lunii octombrie se situa la 2%.
"Bancile nu mai au incredere in garantiile oferite pe piata, poate pentru ca stiu ca lucrurile nu sunt asa cum pretind ele ca sunt", spune Chillingworth. "S-a creat astfel o spirala descendenta, iar imprumuturile au ajuns aproape de punctul de inghet".
Premierul britanic Gordon Brown a anuntat la inceputul lunii ca guvernul va investi 37 mld. lire sterline in sistemul financiar, iar banca centrala va acorda credite institutiilor aflate in dificultate pentru a preveni un eventual copals al acestora.
"Intentionam sa participam in cadrul anumitor programe derulate de autoritati", a declarat Goodwin imediat dupa anuntul premierului britanic.
RBS, care are datorii de 11,5 mld. lire, a vandut obligatiuni in valoare de 7 miliarde de dolari pentru a putea finanta operatiunea de preluare a activelor ABN Amro. De-a lungul continentului european, executivii renunta la tranzactiile costisitoare pe fondul perspectivelor din ce in ce mai sumbre privind o eventuala recesiune.
"Aceasta este criza unui intreg sistem", a declarat Tommaso Padoa-Schioppa, fost membru al bordului Bancii Centrale Europene. "Cel mai probabil asistam la sfarsitul unei conceptii extremiste privind modul in care functioneaza piata", a adaugat el.
Pe 3 octombrie, Fortis a anuntat vanzarea, pentru 16,8 mld. euro, a diviziei sale olandeze catre autoritatile de la Amsterdam. Trei zile mai tarziu, banca franceza BNP Paribas prelua operatiunile bancii belgiano-olandeze de pe pietele din Belgia si Luxemburg. In Germania, creditorul ipotecar Hypo Real Estate a fost salvat de guvernul federal printr-o interventie in valoare de 50 mld. euro.
Pe acest fond, locuitorii din Edinburgh si clientii RBS sunt ingrijorati de viitorul bancii. "Edinburgh este un oras atat de mic, incat zvonurile au provocat un adevarat freamat aici", spune localnica Anne Johnstone. Un eventual colaps al bancii ar fi devastator, in conditiile in care o parte importanta a locuitorilor orasului, adica cei care lucreaza in sistemul bancar, ar fi afectata, spune Johnstone.
"Este interesant ca Goodwin se afla inca la carma bancii", spune Chillingworth, care spune ca RBS ar putea intampina dificultati in a gasi un succesor pentru actualul director executiv. "Optiunile bancii sunt limitate in interior, iar in exterior mi-e greu sa cred ca va exista vreo coada pentru acest post", a precizat el.
 
 
Ce a cumparat RBS
 
2000: RBS a cumparat National Westminster Bank pentru 23,6 mld. lire sterline, cea mai mare tranzactie din segmentul bancar britanic.
2004: Goodwin a adaugat, pentru 10,3 mld. dolari, in portofoliul RBS compania americana Charter One.
2005: RBS a achizitionat un pachet important de actiuni in cadrul Bank of China.
2007: Banca a platit 14,3 mld. euro pentru divizia asiatica a ABN Amro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO