Business Internaţional

Ne descurcam si singuri, spun grecii

09.02.2010, 23:07 8

Ministrul elen de finante George Papaconstantinou a declarat caGrecia nu va apela la ajutor extern in incercarea de a reduce celmai mare deficit bugetar din Uniunea Europeana, scrieBloomberg.

"Cel mai rau semnal pe care l-am putea transmite ar fi unul princare am solicita ajutor din exterior. Vom echilibra deficitul", aspus Papaconstantinou, adaugand ca veniturile fiscale din ianuarieau depasit estimarile "cu cateva puncte procentuale".

Ministrul elen nu a reusit pana la acest moment sa convingainvestitorii ca poate aduce deficitul sub limita de 3% din ProdusulIntern Brut, impusa de UE. "Evolutiile actuale ale pietelorsugereaza ca Grecia ar putea avea nevoie de ajutor de lainstitutiile cheie si guvernele europene", a declarat Janet Henry,economist-sef in cadrul bancii HSBC.

La polul opus, laureatul premiului Nobel in economie JosephStiglitz a aratat ca Grecia a fost tinta unor "atacuri speculative"si ca nu are nevoie de un ajutor extern.

Papaconstantinou a mai spus ca planul privind bugetul nationalva primi "unda verde" din partea ministrilor europeni de finante.

"Grecia, Portugalia si Spania se confrunta cu cele mai severeprovocari, insa Italia si Belgia ar putea de asemenea sa ridiceanumite temeri", a afirmat Janet Henry din cadrul HSBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO