Business Internaţional

Negocierile privind fuziunea Volkswagen cu Porsche s-au blocat

18.05.2009, 16:35 19

Volkswagen, cel mai mare producator auto european, a suspendat discutiile privind o eventuala fuziune cu Porsche la mai putin de doua saptamani dupa ce familiile care controleaza producatorul de masini sport si-au dat acordul pentru inceperea negocierilor, scrie Bloomberg.

"In acest moment nu exista o baza pentru discutii constructive", a declarat purtatorul de cuvant al Volkswagen, Christine Ritz. Reprezentantii Porsche spun insa ca in ciuda anularii unei intalniri programate ieri, negocierile vor fi reluate.
Familiile Porsche si Piech, care controleaza impreuna jumatate din actiunile producatorului german, si-au dat la inceputul acestei luni acordul pentru crearea unui grup auto integrat, care ar fi adus Porsche in randul brandurilor Volkswagen, alaturi de Skoda si Audi.
 
Datoriile, marul discordiei
Negocierile pentru stabilirea detaliilor fuziunii au fost suspendate dupa ce reprezentantii Volkswagen au declarat ca producatorul auto nu se va implica in rezolvarea situatiei financiare a Porsche, care are datorii nete de 9 mld. dolari.
"Razboiul s-a declansat din nou intre Volkswagen si Porsche", spune Ferdinand Dudenhoeffer, directorul Centrului pentru Cercetare Auto de la Universitatea din Duisburg. Dudenhoeffer a fost directorul de marketing al Porsche intre 1987 si 1990.
Porsche detine, in acest moment, 51% din actiunile Volkswagen, o companie a carei divizie auto detinea la sfarsitul primului trimestru din 2009 lichiditati nete in valoare de 10,7 mld. euro. Producatorul de automobile sport acumuleaza actiuni Volkswagen inca din 2005, in incercarea de a-si proteja relatiile cu furnizorii de piese.
 
Porsche voia 75% din VW
Executivii Porsche au incercat in ultimele luni sa obtina finantare pentru a-si majora participatia detinuta in cadrul Volkswagen pana la 75%.
In acelasi timp, unul dintre motivele pentru care discutiile dintre cei doi producatori auto au fost suspendate este legat de un conflict intre presedintele consiliului de conducere a Volkswagen, Ferdinand Piech, si familia Porsche, a relatat presa germana.
Aceasta din urma se teme ca valoarea de piata a Porsche ar putea fi afectata de declaratiile lui Piech, care, intrebat fiind daca este dispus sa dea 11 mld. euro pentru divizia auto a Porsche, a raspuns ca suma vehiculata este "cu cateva miliarde de euro prea mare".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO