Business Internaţional

Nemtii catre restul Europei: Uitati-va la noi si invatati ce inseamna disciplina fiscala

17.05.2010, 23:00 43

Guvernul de la Berlin vrea ca si celelalte state din zona eurosa adopte propriile versiuni ale unei legislatii germane pentruechilibrarea bugetului de stat, cunoscuta sub numele deSchuldenbremse, ca parte a reformelor de stabilizare a monedeieuro, scrie Financial Times. Germania a adoptat anul trecut inconstitutia sa o lege care interzice guvernului federal sainregistreze un deficit bugetar mai mare de 0,35% din ProdusulIntern Brut (PIB) pana in 2016, in timp ce landurilor germane nu leva mai fi permis sa aiba gauri bugetare dupa 2020. Aplicata lanivelul intregii zone euro, aceasta lege ar genera o disciplinafiscala mult mai stricta decat reglementarile europene existente inprezent, care permit deficite mai mici de 3% din PIB. WolfgangSchauble, ministrul de finante al Germaniei, lucreaza la o serie dereforme pe care la va prezenta vineri si care au ca principalobiectiv sa ajute zona euro sa revina pe linia de plutire. Unoficial guvernamental german a spus ca una dintre propunerile pecare Schauble le va prezenta omologilor sai europeni va fi ca sicelelalte state din zona euro sa adopte masuri fiscale similarecelor incluse in Schuldenbremse.

"Aceste masuri ar fi o idee buna pentru zona euro, chiar daca artrebui sa ia diferite forme pentru fiecare stat in parte", adeclarat oficialul german.

Initiativa a castigat deja sustinere din partea guvernuluiaustriac. "Avand in vedere gradul ridicat de indatorare din Europa,sunt in favoarea legii Schuldenbremse. Masura va conduce la olimitare a acumularii de noi datorii, la o disciplina fiscalastricta si la bugete echilibrate in Europa", a declarat JosefProll, ministrul austriac de finante.

Guvernele europene ar putea respinge insa ideea unorreglementari fiscale asemanatoare celor din Germania, pentru caacestea nu fac diferente intre deficitele din perioade de crestereeconomica si cele aparute ca urmare a unui declin economic, inciuda faptului ca exista destula flexibilitate in caz de recesiunesau dezastre naturale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO