Business Internaţional

Nici o zi fara record: petrolul face valuri pe pietele internationale

17.08.2004, 00:00 12

Pretul petrolului, ajuns ieri la un nou pret record, a scazut dupa ce rezultatele preliminare ale referendumului din Venezuela il indicau cistigator pe actualul presedinte Hugo Chavez, fiind inlaturate partial temerile conform carora instabilitatea politica ar putea influenta exporturile acestui stat.
 Pretul titeiului de referinta din SUA pentru luna septembrie s-a diminuat cu 11 centi, ajungind la 46,47 dolari pe baril. Initial fusese inregistrat un nou record de 46,91 dolari pe baril - cea mai ridicata cotatie de la introducerea contractelor futures pe titei la bursa de marfuri din New York, in urma cu 21 de ani.
Productia petroliera a Venezuelei a scazut anul trecut dupa ce oponentii lui Chavez au organizat o revolta  penrtu a scapa de fostul colonel de la presedintia tarii. Pretul petrolului brut a crescut cu 36% de la declansarea revoltei, in decembrie 2002, pana in martie 2003, cand Chavez a spus ca tara va putea face fata cererii de petrol.
Pe piata energiei exista ingrijorarea ca rezultatul votului ar putea determina miscari sociale, iar opozitia ar putea declansa greve. Surse din industria navala au spus ca exporturile din Venezuela, al patrulea exportator din SUA, se deruleaza normal.
Irakul, pe harta temerilor
Informatiile privind o interventie violenta a gruparii siite in sudul Irakului au avut si ele un rol determinant in modificarile survenite in pretul petrolului.
Reducerea fluxului de petrol din Irak a creat agitatie in piata, intrucat exporturile s-au injumatatit la 900.000 de barili pe zi de cand o conducta din sudul tarii a fost atacata de sabotori, iar ofensiva americana impotriva liderului radical siit Moqtada al-Sadr s-a extins in mai multe orase.
Capacitatea OPEC de a acoperi intreruperile in furnizarea petrolului este, de asemenea, limitata. Un oficial al cartelului a aratat ca acesta nu poate face prea multe pentru a limita cresterea exploziva a preturilor.
Presedintele OPEC, Purnomo Yusgiantoro, a cerut producatorilor care nu sunt membri ai asociatiei sa isi majoreze productia. Simbata, el a incercat sa ofere asigurari pietei, anuntind ca productia poate creste cu aproape doua  milioane de barili pe zi.
"Ne asteptam ca, la Viena, sa gasim cea mai buna solutie la aceasta problema", a spus el, referindu-se la urmatoarea intilnire a cartelului, programata pe 15 septembrie.
Gazele naturale sunt si ele afectate de evolutia petrolului si de sezonul uraganelor, care ameninta cu stoparea productiei. Conform unui sondaj Bloomberg, 47% dintre analisti  au previzionat o crestere a pretului la gaze naturale la Bursa din New York.
"Pretul la energia din surse alternative ar trebui sa se mentina sub cel al pietei in cazul gazelor naturale" spune Carl Neil, analist la Risk Management Inc. din Chicago.
Preturile la gaze naturale au scazut cu 1% saptamana trecuta la 5,533 pentru un million de btu la Bursa de marfuri din New York; preturile au scazut in 9 din cele 11 saptamani de la sfarsitul lui mai.
Preturile gazelor au crescut la inceputul saptamanii din cazua furtunii tropicale Bonnie, din Golful Mexicului, care a dus la inchiderea unor platforme de productie. Preturile au revenit dupa ce furtuna s-a linistit.
Si micii producatori din Marea Britanie se lupta cu preturile galopante ale petrolului. Ritmul de crestere economica pentru IMM-uri s-a incetinit de la inceputul verii, dupa cum arata o investigatie realizata pe un esantion de 700 de firme. Principalele cauze care au fost invocate au fost cresterile preturilor petrolului si al altor bunuri de larg consum, multe firme sustinand ca este extrem de greu sa transfere aceste costuri catre clienti.
Firmele mici au semnalat si scaderea cererii din strainatate, pe piete care cresteau rapid inainte, cum este SUA.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO