Business Internaţional

Niciodata nu trebuie sa spui niciodata

30.09.2003, 00:00 12



Autoritatile italiene au declarat luna trecuta ca este imposibil sa aiba loc o pana de curent in "stil new yorkez". Totusi, intreruperea de curent care a avut loc duminica dimineata, la ora 3.25, arata ca "niciodata nu trebuie sa spui niciodata".



Intreaga tara, cu exceptia insulei Sardinia, a suferit de intreruperea curentului electric, fiind afectate in jur de 56 milioane de persoane.



Expertii au cosiderat acest eveniment drept o "rara exceptie": furtunile care au avut loc in Alpi au distrus cel putin doua din liniile de alimentare dinspre Franta si Elvetia. Pana de curent, precum si reluarea inceata a furnizarii curentului electric in timpul zilei in regiunile mai slab dezvoltate din sud au aratat ca exista probleme structurale.



Oficiali ai industriei energetice din Franta au declarat ca aceasta noua intrerupere a curentului electric arata ca este tot mai necesara coordonarea eficienta a productiei de energie din statele Uniunii Europene pentru a satisface cererea in continua crestere. Chiar si Franta, care are cele mai mari surplusuri de energie din UE, a fost nevoita in aceasta vara sa importe energie, deoarece un sfert din cele 58 centrale nucleare au fost inchise din cauza problemelor rezultate in urma secetei si a valului de caldura.



Oficialii francezi au declarat ca Italia a fost avertizata cu mult timp in urma ca trebuie sa ia masuri pentru a-si reduce dependenta de importurile de energie, estimate la 17% din oferta totala, si de a-si moderniza reteaua de linii de transmisie.



Dependenta Italiei a crescut rapid in ultimii 30 de ani din cauza ca nu a reusit sa construiasca noi centrale nucleare. Centralele ineficiente fac ca italienii sa plateasca pentru energia consumata cu mai mult de 25% decat pretul platit, in medie, de consumatorii europeni.



"A fost mai ieftin si mai usor pentru Enel (fosta companie de stat care a detinut monopolul in domeniul productiei de energie) sa cumpere energie nucleara din Franta, decat sa-si constuiasca propriile generatoare", a declarat un oficial al guvernului italian.



Importurile Italiei au crescut de la mai putin de 1.000 de gigawati-ora (in 1973) la la 48.400 in 2001, aproape toate aceste importuri provenind din Franta si Elvetia.



Comisia Europeana a afirmat ca nu a fost "surprinsa" de pana de curent. Purtatorul de cuvant al Loyolei de Palacio, comisarului european pentru energie, a declarat ca Italia este de mult timp una dintre cele mai slabe verigi ale sistemului energetic european. In urma unui studiu realizat in urma cu 2 ani, Italia a fost criticata pentru importurile sale semnificative din Franta, Elvetia, Austria si Slovenia, Comisia Europeana cerand mai multe investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO