Business Internaţional

Nicolas Sarkozy a devenit inamicul numarul unu al bancherilor din intreaga lume

Nicolas Sarkozy a devenit inamicul numarul unu al bancherilor din intreaga lume

Presedintele francez Nicolas Sarkozy se pregateste pentru lupta cu bancherii

26.08.2009, 16:47 19

In urma reuniunii de la Palatul Elysee cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, unul dintre cei mai aspri critici ai bonusurilor imense acordate in sistemul bancar, bancherii francezi au acceptat un pachet de noi reglementari care sa limiteze bonusurile primite in functie de performantele bancilor.

Dupa victoria in fata bancherilor francezi, Sarkozy se pregateste sa impuna restrictiile asupra bonusurilor la nivel mondial, subiectul fiind o prioritate pe lista de discutii de la summit-ul G20 din septembrie, scrie The New York Times.

"Este superficial sa afirmi ca nu vom actiona in niciun sens doar pentru ca ceilalti nu trec la fapte", a declarat presedintele francez. "Franta trebuie sa fie un lider si sa incerce sa ii convinga si pe ceilalti de utilitatea acestor reguli", a explicat Sarkozy.

Reprezentantii bancilor de top din Hexagon au acceptat ca, in situatia in care performantele institutiilor se vor deteriora, o parte din bonusuri sa fie restituita. Mai mult, plata a doua treimi din prime va fi facuta de acum inainte dupa o perioada mai lunga, in timp ce o treime se va concretiza in actiuni ale companiei la care bancherul este angajat.

"Bancherul va trebui sa astepte trei ani pentru a-si incasa integral bonusul, iar daca in urmatorii doi ani de activitate pierde bani, nu mai primeste bonus", a avertizat Sarkozy. Federatia bancara franceza a anuntat ca va institui penalizari pentru cei care pierd bani, dar vor exista si bonusuri care sa recompenseze succesele. Presedintele francez le-a solicitat institutiilor din sectorul bancar sa ii pregateasca rapoarte despre politica lor de salarizare, in incercarea de a limita recompensele excesive.  

Totodata, BNP Paribas, cea mai mare banca franceza, a acceptat sa injumatateasca plafonul de bonusuri convenit in urma cu trei saptamani la 1 mld. euro, a precizat seful statului.

Angajamentele asumate de reprezentantii sectorului bancar ii permit lui Sarkozy sa preia carma in lupta impotriva remuneratiilor excesive si sa pregateasca terenul pentru summit-ul G20 de la Pittsburgh de la sfarsitul lunii viitoare, unde va propune o limitare la nivel global a bonusurilor platite.

Totodata, Sarkozy l-a numit pe Michel Camdessus, fost director general al Fondului Monetar International, in functia de presedinte al comisiei ce va supraveghea bonusurile acordate de bancile ce au primit fonduri guvernamentale.

Pozitia presedintelui vizavi de politica de salarizare din sectorul bancar ii readuce acestuia popularitatea in randul francezilor.

Criza financiara a ridicat rata somajului din Franta la 10%, sindicatele au devenit implacabile, iar opinia publica a primit refractar vestea bonusurilor acordate de bancile sprijinite din banii contribuabililor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO