Business Internaţional

Nissan: Profitul din a doua parte a anului va fi zero

19.11.2008, 19:45 16

Nissan, al treilea mare producator auto din Japonia, a anuntat ca profitul aferent ultimelor sase luni ale anului 2008 va fi nul, pe fondul vanzarilor reduse din SUA si al aprecierii yenului, scrie Bloomberg.

CEO-ul Nissan, Carlos Ghosn, a facut acest anunt in timpul unui interviu pentru Wall Street Journal, comentariile sale fiind confirmate de purtatorul de cuvant al companiei, Simion Sproule. In cursul lunii precedente, Nissan a estimat ca profitul net din a doua jumatate a anului va atinge 33,7 mld. yeni (277 mil. euro) si ca profitul operational (EBITDA) va insuma 78,4 mld. yeni (645 mil. euro).
Yenul s-a apreciat cu 16% in fata dolarului si cu 34% in fata monedei euro in 2008, diminuand puternic veniturile externe ale companiei cu sediul in Tokio. Cererea redusa pentru masinile de clasa mica Sentra si pentru SUV-urile Pathfinder a micsorat vanzarile din SUA ale producatorului auto cu 34% in octombrie, pe masura ce industria auto se indreapta catre cel mai accentuat declin din ultimii 15 ani.
"Exista probabilitatea unei pierderi in a doua jumatate, in functie de ceea ce se intampla cu moneda si cu vanzarile", a afirmat Koji Endo, analist pentru divizia din Tokio a Credit Suisse Securities.
Pe piata bursiera, titlurile Nissan s-au apreciat ieri cu 2%, pana la nivelul de 363 yeni, comparativ cu o majorare de 0,5% in cadrul indicelui de referinta Nikkei 225. Actiunile s-au prabusit cu 71% in 2008. Criza creditelor a afectat vanzarile auto din SUA, determinand General Motors, Ford si Chrysler sa solicite guvernului american 25 mld. dolari (20 mld. euro).
Nissan si-a emis estimarile cu privire la profitul pe octombrie in baza unui curs de schimb de 101,1 yeni/dolar. Moneda nationala a Japoniei a castigat 16% in fata dolarului in 2008 si s-a tranzactionat ieri cu 96,78 yeni/dolar. Compania si-a abandonat planurile de acordare a unor dividende fixe in urmatorii trei ani. Nissan a anuntat ca va revizui sumele datorate actionarilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO