Business Internaţional

Nobelul la Economie: Excepţiile legilor economiei de piaţă

Autor: Andreea Neferu

11.10.2010, 23:25 14

Premiul Nobel pentru Economie a fost decernat în acest aneconomiştilor Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen şi Christopher A.Pissarides pentru contribuţiile aduse în domeniul "Markets withSearch Frictions" ("Pieţe unde există fricţiuni la întâlnireacererii cu oferta").

Ei explică de ce procesul de întâlnire dintre un cumpărător delocuinţă şi un vânzător sau dintre o persoană care îşi caută loc demuncă şi un angajator poate fi ineficient. Acest lucru se datoreazăfaptului că nu întotdeauna aşteptările uneia dintre părţi corespundcu ale celeilalte. Astfel pe piaţa muncii rata şomajului continuăsă fie mare deşi există locuri de muncă vacante pentru căangajatorii nu sunt mulţumiţi de candidaţi, iar aceştia din urmă deoferta de joburi.

Teoriile celor trei economişti nu se aplică însă exclusiv pieţeimuncii şi pieţei imobiliare, ci tuturor acelora unde cererea seîntâlneşte cu oferta. Deşi potrivit teoriei, cumpărătorul şivânzătorul se pot găsi reciproc foarte repede, fără costurisuplimentare, şi deţin amândoi informaţii complete despre preţuriletuturor bunurilor şi serviciilor, în realitate procesul este maicomplicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO