Business Internaţional

Noi acoperim cererea intregii lumi! Pentru cat timp?

25.02.2004, 00:00 17



Celor ce viziteaza sediul Aramco, compania petroliera a Arabiei Saudite, o cladire din sticla in plin desert in orasul Dhahran langa Golful Persic, li se reaminteste despre misiunea acesteia printr-un slogan proiectat pe un ecran urias: "Noi acoperim cererea intregii lumi in fiecare zi".



Timp de decenii, acest lucru a fost in mare parte adevarat. De cand bogatele sale rezerve au fost descoperite, cu peste o jumatate de secol in urma, Arabia Saudita a furnizat petrol, incercand sa tina pasul cu sporirea cererii.



Acum, insa, campurile petroliere ale tarii sunt in declin, fapt ce i-a determinat pe oficialii industriei energetice si pe cei guvernamentali sa ridice semne serioase de intrebare legate de capacitatea acestui imperiu de a satisface in continuare necesarul de petrol pe plan global in urmatorii ani.





Secretul de 20 de ani



Conform The New York Times, avand in vedere actualele previziuni legate de cererea de energie, Arabia Saudita ar avea nevoie sa-si dubleze aproape productia in urmatorul deceniu. Totusi, conform directorilor din cadrul sectorului petrolier si guvernamental din Statele Unite si Arabia Saudita, capacitatea de productie va ramane cel mai probabil la nivelul actual, putand aparea o criza destul de serioasa in ceea ce priveste rezervele globale de energie.



Timp de peste 20 de ani, nimeni nu a avut acces la date detaliate legate de productia Saudi Aramco, compania petroliera de stat. Totusi, interviurile recente cu specialisti in domeniul campurilor petroliere din Arabia Saudita au oferit o perspectiva asupra acestui domeniu si a problemelor ce s-ar putea ivi.



Conform unui plan intern al Saudi Aramco, capacitatea totala de productie este estimata la 10,15 milioane de barili pe zi pana in 2011, capacitate apropiata de nivelul actual al productiei. Pentru a satisface cererea pe plan global, insa, conform diviziei de analiza a Departamentului de Energie al Statelor Unite, Arabia Saudita ar trebui sa produca 13,6 milioane de barili pe zi pana in anul 2010 si 19,5 milioane de barili pe zi pana in 2020.





Tot mai costisitor



Arabia Saudita, principalul exportator de petrol timp de trei decenii, nu duce lipsa de petrol, insa oficialii industriei au descoperit ca extractia de petrol devine un proces din ce in ce mai dificil si mai costisitor. Astazi, tara produce aproximativ 8 milioane de barili pe zi, o zecime din necesitatile de petrol pe plan global. Arabia Saudita este principalul furnizor strain de petrol al Statelor Unite, cel mai mare consumator de energie din lume.



Temerile legate de o posibila criza de energie s-ar putea dovedi in cele din urma a fi nefondate. Predictiile legate de evolutia pietei petroliere s-au dovedit adesea gresite.



Daca acest lucru s-ar intampla, insa, consecintele ar putea fi destul de grave, spun specialistii acestei industrii. Alti mari producatori, cum sunt Rusia si Irakul, nu dispun de imensele rezerve ale Saudi Aramco sau de capacitati suplimentare pe care le pot exporta, iar alte noi campuri petroliere promitatoare din alte regiuni nu sunt asteptate sa ofere suficient petrol pentru a acoperi diferenta.



Drept urmare, rezervele ar putea scadea, iar preturile la petrol ar putea creste. Economia globala ar putea resimti efectele acestei cresteri de preturi. Cresteri similare, foarte mari, ale preturilor la petrol au cauzat recesiuni economice, desi preturile destul de mari la petrol ce au caracterizat anul trecut nu au incetinit cresterea economica.





Criza pana in 2015?



Saudi Aramco spune ca dominatia sa asupra pietelor de petrol din intreaga lume se va accentua pentru ca, "daca este nevoie", isi poate majora capacitatea de productie pana la 12 milioane de barili pe zi sau chiar mai mult prin efectuarea "investitiilor necesare", conform unor raspunsuri scrise la intrebari puse de The New York Times.



Unii experti sunt sceptici, totusi. Edward O. Price Jr., fost oficial de varf al Saudi Aramco si director in cadrul Chevron, cat si unul din principalii consilieri guvernamentali ai Statelor Unite, spune ca crede ca Arabia Saudita poate produce pana la 12 milioane de barili pe zi "timp de cativa ani". Acesta se asteapta ca pietele globale de petrol sa treaca printr-o criza pana in 2015.



IEA, o agentie independenta fondata de natiunile consumatoare de energie, precum si Washingtonul considera investitiile in explorarea si mentinerea campurilor petroliere drept vitale, insa Arabia Saudita nu este de aceeasi parere. Pe fondul tensiunilor cu Occidentul, in special cu Statele Unite, astfel de investitii devin dificil de efectuat din punct de vedere politic pentru sauditi. Presedintele american George W. Bush a declarat ca doreste sa reduca dependenta Statelor Unite de tarile producatoare de petrol ce nu "simpatizeaza America", prin diversificarea furnizorilor, insa acest lucru va dura.



Administratia Bush sprijina initiativele de investitii straine in regiunea golfului, incluzand Arabia Saudita, iar strategiile din sectorul energetic se bazeaza pe proiectii ale Departamentului de Energie ce indica o lume din ce in ce mai dependenta de petrolul arab in urmatorii 20 de ani. Acest rastimp poate fi suficient ca guvernele sa gaseasca alternative, insa dezvoltarea campurilor petroliere necesita timp si multe eforturi.





Sute de mii de barili pe an



Oficialii sectorului petrolier saudit nu au perspective de viitor foarte optimiste. In cadrul unei neobisunite declaratii publice, Sadad al-Husseini, al doilea director ca importanta din cadrul Saudi Aramco si principalul geolog al acesteia, a avertizat in legatura cu posibilele riscuri legate de exploatarea excesiva a campurilor petroliere, declarand ca declinul natural al capacitatilor este unul real.



Rata medie a declinului campurilor mature exploatate de Saudi Aramco, ce includ principalul camp, Ghawar, este e aproximativ 8%, se arata intr-o declaratie a companiei. Acest lucru inseamna ca, in fiecare an, vor trebui adaugate capacitati de productie zilnica de sute de mii de barili de petrol, pentru a compensa aceasta scadere a productiei. Fiecare camp petrolier este unic, iar specialistii nu pot anticipa cat va dura explorarea fiecaruia. Totusi, Saudi Aramco se bazeaza pe Ghawar in urmatorii ani.



IEA a avertizat in noiembrie ca vor fi necesare investitii uriase pentru a compensa ratele de declin ce caracterizeaza campurile petroliere mature din Orinetul Mijlociu, cat si costurile din ce in ce mai mari legate de productia de petrol si gaze.



Pe de alta parte, al-Husseini a subliniat in nenumarate randuri necesitatea continuarii lucrarilor de explorare, aratand ca, in baza rezultatelor obtinute de colegii sai din cadrul Exxon Mobil, peste 50% din consumul de petrol si gaze in anul 2010 va trebui sa fie acoperit prin exploatarea de noi campuri petroliere. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO