Business Internaţional

Noi riscuri pândesc, de la implozia bulei imobiliare din Norvegia la aterizarea dură a economiei chineze

Noi riscuri pândesc, de la implozia bulei imobiliare din Norvegia la aterizarea dură a economiei chineze

Christine Lagarde, directorul general al FMI

Autor: Bogdan Cojocaru

19.03.2012, 00:07 1452

Directorul general al Fondului Mone­tar Internaţional (FMI) Christine Lagarde, recunoscută pentru rezerva pe care o are în a lansa mesaje optimiste, a asigurat că economia mondială nu mai este "pe marginea prăpastiei", iar semne de stabilizare au devenit vizibile în zona euro şi SUA. Ea a avertizat însă că nivelul ridicat al datoriilor statelor dezvoltate şi creşterea preţurilor petrolului ameninţă stabilitatea mondială, iar presa inter­naţională aduce în prim-plan riscurile care ameninţă economia, de la adâncirea crizei imobiliare în Spania şi implozia bulei proprietăţilor din Norvegia la posibilitatea ca Grecia să aibă nevoie de o nouă restructurare a datoriilor şi noi ajutoare financiare.

"Poate că economia mondială este pe o traiectorie de revenire, dar nu este prea mult spaţiu de manevră şi nu este loc pentru greşeli", a declarat Lagarde, citată de Thomson Reuters. Şefa FMI apreciază că indicatorii economici din SUA arată ceva mai bine, iar UE a făcut un pas important spre rezolvarea crizei datoriilor de stat prin aprobarea celui de-al doilea acord de asistenţă externă de 130 miliarde euro pentru Grecia.
"În al doilea rând, preţul ridicat al petrolului devine o ameninţare pentru creşterea economică mondială. În al treilea rând, există un risc tot mai mare ca activitatea economică din statele emergente să încetinească pe termen mediu", a avertizat ea.
Preţul petrolului creşte de când tensiunile dintre Iran şi guvernele occidentale s-au amplificat din cauza programului nuclear iranian, riscând să scufunde şi mai mult în criză statele cu grave probleme de finanţare din Europa, printre care Grecia şi Spania.
Spania se adânceşte în criza imobiliară
În Spania, piaţa imobiliară continuă să se prăbuşească. Preţurile locuinţelor au înregistrat o scădere record de 11,2% în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu perioada similară din 2010, scrie The Wall Street Journal. Prăbuşirea pieţei imobiliare a aruncat economia spaniolă în cea mai severă recesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Scăderea indică faptul că preţurile proprietăţilor înregistrează o corecţie similară celei din SUA de după criza financiară din 2008, iar declinul va continua anul acesta. Datoria publică a Spaniei a urcat la maximul ultimelor două decenii, ceea ce atrage atenţia asupra capacităţii statului de a-şi pune în ordine finanţele şi de a se proteja de criza datoriilor.
"Spania pare să fie principalul risc în viitorul apropiat pentru Europa", a spus Stephane Deo, analist la UBS.
De altfel, unii analişti consideră că Spania are probleme mai grave decât Grecia.
Grecia ar putea avea nevoie de o nouă restructurare a datoriilor
Legat de statul elen, un raport al FMI avertizează că programul de salvare are în faţă riscuri "excepţional de ridicate", iar Atena ar putea avea nevoie de o nouă restructurare a datoriilor şi ajutoare financiare suplimentare din partea Europei.
"O ieşire dezordonată a Greciei din zona euro ar fi de neevitat" fără continuarea sprijinului, arată raportul publicat după ce board-ul FMI a aprobat un împrumut de 28 miliarde euro destinat Greciei. Studiul proiectează o perspectivă sumbră pentru economia elenă, notând că ţara este incapabilă să absoarbă şocuri sau eşecuri ale programelor de finanţare.
Economiştii FMI sunt în special îngrijoraţi de capacitatea politicienilor greci de a face ca Grecia
să-şi respecte promisiunile de reformă. Dacă Grecia ar părăsi zona euro, deprecierea valutară şi finanţarea monetară a deficitului ar determina creşterea inflaţiei, urmată de creşterea salariilor şi a altor costuri de producţie, care ar reduce rapid orice avantaje compe­titive, explică FMI, care notează că solvabilitatea băncilor greceşti a devenit "o problemă acută", recesiunea afectând semnificativ sectorul. Grecia este în cel de-al cincilea an de recesiune, iar datoria publică a statului a depăşit 160% din PIB.
Norvegia are probleme din cauza aprecierii monedei
La capătul celălalt al Europei, Norvegia se îndreaptă spre o bulă imobiliară în condiţiile în care strategia băncii centrale de a reduce dobânzile cu scopul devalorizării monedei naţionale ieftineşte creditul şi duce la majorarea preţurilor în imobiliare. Banca centrală a avertizat că principala ameninţare pentru economie o reprezintă supraîncălzirea pieţei imobiliare, scrie Bloomberg.
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare investitor european în acţiuni, a înregistrat pierderi de 15 miliarde dolari anul trecut din cauza reducerii valorii acţiunilor. Fondul Government Pension Global are active de 600 miliarde dolari şi a scăzut cu 2,5%, a treia cea mai mare pierdere anuală de după 1998.
Seria avertismentelor nu se opreşte aici. Mohamed El-Erian, directorul general al PIMCO, cel mai mare fond de obligaţiuni din lume, anticipează că Portugalia va deveni "următoarea Grecie" până la sfârşitul acestui an, fiind următoarea ţară din zona euro intrată într-o criză severă, potrivit Der Spiegel.
China aterizează dur
Economia Chinei, a doua ca mărime din lume după cea a SUA, a intrat deja în procesul de aterizare dură, potrivit analiştilor JPMorgan Chase. "Dacă te uiţi la datele din China, ar trebui să încetezi a mai discuta despre o aterizare dură. China este în proces de aterizare dură. Vânzările de maşini scad, producţia de ciment scade, la fel şi cea de oţel, iar valoarea acţiunilor companiilor de construcţii se reduce. Acum nu mai este vorba de discuţii, ci de o situaţie certă", a spus Adrian Mowat, analist al băncii americane.
Premierul chinez Wen Jiabo a declarat că preţurile locuinţelor "sunt încă departe de nivelurile rezonabile", ceea ce alimentează îngrijorări că guvernul va menţine restricţiile pe piaţa imobiliară chiar dacă acestea ameninţă economia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO