Business Internaţional

Norii de furtuna de deasupra economiei americane arunca dolarul la un minim istoric fata de euro

21.09.2007, 17:14 20

Dolarul a coborat la un nou nivel record fata de euro, scaderea fiind cauzata de speculatiile conform carora presedintele Fed, Ben Bernanke, ar urma sa anunte o incetinire semnificativa a cresterii economiei Statelor Unite ca urmare a declinului pietei imobiliare, scrie Bloomberg.
Un euro a fost cotat joi la 1,4037 dolari, dupa ce in ziua precedenta ajunsese la nivelul de 1,3957 dolari.
Dolarul s-a depreciat in fata mai multor monede nationale, de vreme ce brokerii estimeaza ca banca centrala a SUA va efectua o noua reducere a ratei de referinta, ultima actiune similara avand loc pe 18 septembrie, cand dobanda a fost redusa cu 0,5%, pana la 4,75%.
Si acesta este doar inceputul declinului monedei americane, crede Yuji Saito de la Societe Generale din Tokio. "Speculatiile privind continuarea reducerii ratei de referinta vor afecta din ce in ce mai puternic dolarul", a declarat el.
Saito estimeaza ca moneda europeana ar putea ajunge sa fie cotata la 1,50 dolari pana la sfarsitul anului.
"Vom continua sa asistam la deprecierea dolarului", a declarat Greg Gibbs, strateg al ABN Amro din Sydney. "Cu siguranta, Bernanke va recunoaste ca declinul pietei imobiliare afecteaza intreaga economie americana, posibilitatea unei noi reduceri a ratei de referinta ramanand deschisa", crede el.
Dolarul a coborat la cel mai jos nivel din ultimii 15 ani fata de indicele celor mai importante sase monede nationale, printre acestea numarandu-se yenul japonez si lira sterlina. Deprecierea dolarului a venit in urma deciziei bancii centrale americane de a cobori rata dobanzii de politica monetara pana la 4,75%, in timp ce dobanda de referinta a BCE este de 4%.
"Banca centrala va opera o noua reducere, de cel putin 0,25%, a ratei de referinta", crede Tetsuhia Hayashi de la Bank of Tokyo, cel mai mare creditor nipon dupa valoarea activelor administrate. "Temerile privind incetinirea ritmului de crestere al economiei americane vor determina vanzarea unui volum din ce in ce mai mare de valuta americana", a declarat el.
Mai mult, deprecierea dolarului in fata euro s-ar putea accelera din cauza speculatiilor conform carora Arabia Saudita ar efectua o schimbare a monedei folosite pentru rezervele valutare, in momentul de fata aceasta fiind dolarul american. Banca centrala a Arabiei Saudite a esuat in tentativa sa de a reduce rata dobanzii de referinta concomitent cu cea a dolarului, ceea ce va determina o parte a tarilor din regiune sa schimbe moneda folosita pentru rezerva valutara, de vreme ce deprecierea dolarului poate determina o crestere a ratei inflatiei.
"Presa a speculat faptul ca tarile din Orientul Mijlociu vor dori sa vanda dolari, in incercarea de a stopa presiunile inflationiste", a declarat Luke Waddington, de la Royal Bank of Scotland din Tokio. "Aceste speculatii pot impulsiona cumpararea de moneda europeana, ceea ce va duce la continuarea aprecierii acesteia", crede el.
"Vom asista, in continuare, la aprecierea monedelor asiatice", a declarat Nizam Idris, strateg al diviziei UBS din Singapore. "Disponibilitatea de a-si asuma riscuri a crescut in randul investitorilor, de vreme ce indicele VIX a coborat semnificativ fata de recentele niveluri record", crede el.

Declinul dolarului continua

Un euro a fost cotat joi la 1,4037 dolari, dupa ce in ziua precedenta ajunsese la nivelul de 1,3957 dolari.
Dolarul a coborat la cel mai jos nivel din ultimii 15 ani fata de indicele celor mai importante sase monede nationale
Deprecierea dolarului a venit in urma deciziei bancii centrale americane de a cobori rata dobanzii de politica monetara pana la 4,75%, in timp ce dobanda de referinta a Bancii Centrale Europene este de 4%.
Scaderea monedei americane s-ar putea accelera din cauza speculatiilor conform carora Arabia Saudita ar efectua o schimbare a monedei folosite pentru rezervele valutare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO