Business Internaţional

Norii negri se adună asupra economiei mondiale. Furtuna ar putea izbucni în 2013

Autor: Catalina Apostoiu

13.06.2011, 23:35 1067

Indicele MSCI World a pierdut 4,9% în această lună pe fondultemerilor că datele recente, incluzând o creştere a ratei şomajuluiîn Statele Unite până la 9,1% în mai, semnalează o încetinire acreşterii economice la nivel mondial. La începutul acesteisăptămâni, acţiunile au atins un minim al ultimelor 12 săptămâni pefondul semnalelor privind un ritm mai lent de creştere al economieimondiale.

Acest lucru este confirmat şi de economistul Nouriel Roubini. O"furtună perfectă" în care se combină factori cum ar fi problemelefis­cale din Statele Unite, încetinirea creşterii economieichineze, criza datoriilor din Europa şi stagnarea eco­nomieijaponeze ar putea frâna economia mondială, avertizează NourielRoubini, aflat printre analiştii care au anticipat criza financiarămondială din 2007-2009, potrivit Bloomberg. Există o şansă din treica aceşti factori să se combine afectând creşterea economică lanivel mondial începând cu 2013, a declarat Roubini. Alte scenariiprivesc o creş­tere "anemică" a economiei mondiale sau o accelerarea expansiunii. Nivelul ridicat al ratei şomajului din StateleUnite, evoluţia preţurilor la petrol, creşterea ratelor dobânziidin Asia şi problemele cauzate de cutremurul din Japonia ameninţăsă slăbească economia mondială.

La nivel mondial, acţiunile au înregistrat o scădere de peste3.300 mld $ de la începutul lunii mai, iar Roubini a declarat căpână la mijlocul anului viitor pieţele fi­nanciare ar putea începesă se teamă de o convergenţă a riscu­rilor în 2013. Ritmul deexpansiune al eco­nomiei mondiale ar putea încetini în cea de-adoua jumătate a acestui an pe măsură ce procesul reducerii graduluide îndatorare continuă, stimulentele fiscale sunt retrase, iarîncrederea scade, a declarat Roubini.

Potrivit acestuia, în SUA un eşec în soluţionarea pro­blemeideficitului bugetar riscă să de­clan­şeze o "revoltă" pe pieţele deobligaţiuni. În Europa, oficialii trebuie să restructurezedatoriile Greciei, Irlandei şi Portugaliei, iar o amânare ar puteaimplica un proces mai dezordonat.

Preţul petrolului a scăzut cu 0,4% la începutul acesteisăptă­mâni, până la 98,92 dolari pe baril pe fondul te­me­rilorprivind înce­tinirea creşterii economice din SUA şi din alte ţăriindus­trializate, combinate cu anunţul privitor la majorareaproducţiei petroliere de către Arabia Saudită.

Economia mondială, sub presiune

  • Probleme fiscale din Statele Unite.

  • Încetinire a creşterii economiei chineze.

  • Criză a datoriilor din Europa.

  • Stagnare a economiei japoneze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO