Business Internaţional

Nota de plata pentru salvarea AIG urca peste noapte la 150 mld. $

10.11.2008, 19:24 21

American International Group (AIG)- compania din segmentul asigurarilor salvata de la faliment de guvernul de la Washington prin intermediul unei linii de creditare in valoare de 85 de miliarde de dolari (66,5 mld. euro) - va beneficia de un plan de salvare extins, evaluat la 150 de miliarde de dolari (117 mld. euro), scrie Bloomberg.

Noul plan va include dobanzi mai mici si o perioada mai mare de rambursare a datoriei.
In acelasi timp, compania a anuntat cele mai mari pierderi trimestriale inregistrate vreodata de firma, de 24 de miliarde de dolari, cauzate de deprecierea valorii activelor legate de piata ipotecara subprime si de pierderile de capital.
Guvernul federal va reduce creditul initial in valoare de 85 mld. dolari pana la 60 mld. dolari (47 mld. euro), va achizitiona actiuni preferentiale in valoare de 40 de miliarde de dolari (31 mld. euro) in cadrul asiguratorului si va achizitiona, pentru 52,5 miliarde de dolari (41 mld. euro), instrumente financiare bazate pe ipoteci detinute de AIG, potrivit unei surse din interiorul companiei.
Schimbarea intervenita in cadrul planului ar putea acorda directorului executiv al AIG, Edward Liddy, mai mult timp in incercarea de a aduce pe linia de plutire asiguratorul. AIG a apelat la ajutorul autoritatilor federale pentru a scapa de faliment, pe fondul pierderilor de 18 mld. dolari inregistrate in ultimele trei trimestre. Plata datoriei catre guvernul american va fi efectuata in urma vanzarii unor divizii, actiune care a fost insa amanata in urma amplificarii turbulentelor de pe piata financiara.
"Renegocierea termenilor din contractul original este intr-adevar o actiune rationala", a declarat Andrew Klingerman, analist la filiala newyorkeza a UBS. Acordand AIG mai mult timp pentru a putea vinde o parte a diviziilor sale "guvernul obtine o sansa mai mare de a-si recupera capitalul la termen", a adaugat el. In cadrul programului initial in valoare de 85 mld. dolari, AIG a primit doua linii de credit in valoare totala de 58,7 miliarde de dolari pentru a-si finanta operatiunile. Sub noul program, imprumutul de 85 mld. dolari cu o perioada de rambursare de doi ani se va transforma intr-un credit de 60 mld. dolari platibili in cinci ani. In acelasi timp, AIG va plati o dobanda de 3% pe an, fata de 8,5% cat trebuia sa plateasca initial, pentru banii pe care ii va extrage din linia de credit.
In cazul sumelor incluse in linia de finantare, dar care nu vor fi folositi de catre companie, AIG va plati o dobanda anuala de 0,75%, fata de 8,5% initial. Schimbarile survin in conditiile in care actionarii AIG s-au plans in repetate randuri ca dobanzile percepute companiei de catre stat sunt atat de ridicate incat nu permit supravietuirea asiguratorului.
De asemenea, AIG va primi 40 mld. dolari prin intermediul planului de salvare a sistemului financiar in valoare de 700 mld. dolari, elaborat de trezoreria americana. In schimbul lichiditatilor, guvernul federal va primi actiuni preferentiale cu un dividend de 10% pe an. Participatia detinuta de statul american in cadrul AIG, masurata prin intermediul actiunilor comune, va ramane la 79,9%.
Noul plan de salvare ar putea readuce pe linia de plutire doua dintre operatiunile AIG cel mai grav afectate de lipsa de lichiditati generata de colapsul pietei americane a creditelor subprime.
In primul rand, guvernul va crea un fond de rezerva in valoare de 30 mld. dolari prin intermediul caruia sa achizitioneze active prin intermediul carora au fost asigurate instrumente financiare bazate pe ipoteci. Prin intermediul celui de-al doilea fond, statul american va achizitiona direct obligatiuni bazate pe ipoteci si aflate in portofoliul AIG. Acesta va avea o valoare de 22,5 mld. dolari.
AIG, pana recent cel mai mare asigurator la nivel mondial, ar putea obtine 115 de miliarde de dolari (circa 90 mld. euro) din vanzarea tututuror diviziilor sale, estima in septembrie Thomas Gallagher, analistul Credit Suisse. Perspectivele de vanzare s-au diminuat insa in ultima luna, pe fondul prabusirii cu 44% a actiunilor companiei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO