Business Internaţional

Nouă lucruri esenţiale pe care oamenii de afaceri nu le fac NICIODATĂ

Nouă lucruri esenţiale pe care oamenii de afaceri nu le...

Autor: Greta Bogdan

23.11.2015, 09:26 1074

Oamenii de succes care s-au remarcat de-a lungul timpului nu îşi compromit standardele şi nu se mulţumesc niciodată cu mai puţin decât ceea ce speră să realizeze, scrie Business Insider. 

Cu siguranţă aceste persoane nu îşi setează vieţile pe pilot automat, ci sunt de părere că succesul vine numai în urma intenţiilor şi a faptelor.

Iată cele nouă lucruri pe care oamenii de succes remarcabili NU le fac niciodată, potrivit Business Insider

1. În primul rând, nu permit trecutului să le dicteze în viitor. Cu toţii avem limite. Cu toţi întâmpinăm provocări şi cu toţii facem greşeli. Cheia reuşitei nu este să te laşi constrâns de aceste lucruri, ci să înveţi din ele.

Ţi se pare, totuşi, uşor de zis şi greu de aplicat? Totul ţine de viziunea ta. Nu te teme să greşeşti. Atunci când ceva nu merge bine, schimbă-l în oportunitate pentru a învăţa ceva din fiecare experienţă.

Oriunde ai fost, orice ai face, orice fapt din trecut te poate inspira.

Oamenii remarcabili de succes cred că trecutul lor ar trebui să îi informeze, nu să îi definească.

2. Nu bârfesc niciodată

Poate că este greu să rezişti acestei tentaţii, însă încearcă să găseşti motivele din spatele unei decizii luate de cineva, motivaţiile care au stat la baza acelei acţiuni, lacunele din agenda “secretă” a acelei persoane. Contează mai puţin “De ce se întâlneşte X cu Y?”, deşi poate este greu să rezişti acestor tipuri de conversaţii.

Din păcate, persoana care bârfeşte despre alţii va bârfi şi despre tine. Deodată, bârfa nu va mai fi atât de amuzantă.

Data viitoare, când cineva îţi va vorbi despre altcineva, scuză-te şi retrage-te din discuţie. Nu îţi face griji că vei pierde respectul unui bârfitor. Oricine bârfeşte nu respectă pe nimeni, oricum.

Atunci când oamenii de succes vor să îşi dezvăluie scopurile din spatele afacerilor, vorbesc sincer despre propriile gânduri şi sentimente.

3. Niciodată nu vor spune “da”, când de fapt vor să zică “nu”

Să refuzi o rugăminte de la colegi, clienţi sau prieteni este destul de dificil. Însă foarte rar se va întâmpla ca un refuz să aibă consecinţele negative la care te aştepţi. Majoritatea oamenilor vor înţelege, iar dacă nu, ar trebui să-ţi pese prea mult de ceea ce gândesc ei?

Atunci când vei spune nu, te vei simţi jenat doar pentru câteva momente. Însă dacă vei fi de acord cu un lucru pe care nu vrei să îl faci, te vei simţi rău pentru mai multă vreme.

Oamenii de succes obişnuiesc să spună “nu” şi îşi cunosc foarte bine priorităţile: să se concentreze pe lucrurile care necesită într-adevăr timp şi pe cei din jur.

4. Nu întrerup niciodată

Atunci când întrerupi pe cineva, ceea ce transmiţi indirect este de fapt: „Nu sunt atentă la ceea ce spui, ci mă gândesc la ceea ce vreau eu să spun. Iar ceea ce vreau să spun este atât de important încât trebuie să auzi chiar acum”.

Vrei să ai relaţii profesionale mai bune? Vrei să ai relaţii personale mai bune? Ascultă şi fă-o cu atenţie atunci când vorbesc ceilalţi. Apoi pune întrebări pentru a te asigura că ai înţeles corect.

Oamenii de succes ştiu deja ceea ce gândesc ei şi vor să înveţe şi din modul celorlaţi de a gândi.

5. Nu întârzie niciodată, fără un motiv foarte bine întemeiat.

Poate că eşti copleşit de atâtea sarcini şi eşti mereu într-o cursă continuă, ceea ce nu poate decât să te streseze. Însă asta se poate transpune şi în relaţia cu ceilalţi. Ori de câte ori vei întârzia, ceilalţi oameni vor interpreta că timpul tău este mult mai important decât al lor.

Oamenii de succes îşi încep ziua mai devreme decât ceilalţi. Ajung devreme la evenimentele pe care şi le-au programat. Nu se îngrijorează că vor pierde timpul, ci îşi fac planuri înainte. De aceea se simt mai puţin stresaţi şi prin urmare sunt şi mai creativi, mai decişi şi mai implicate în tot ceea ce fac.

6. Nu au niciodată resentimente

Nelson Mandela spunea că “Resentimentul este ca şi cum ai bea otravă şi apoi ai aştepta să-ţi omoare duşmanii”.

Acelaşi lucru se aplică şi pentru amărăciune, gelozie sau ură. Atunci când gândeşti negativ, singura persoană care iese în pierdere eşti tu.

Oamenii de succes nu îşi vor concentra energia pe ceea ce au alţii de făcut, ci pe ceea ce ei au de făcut.

7. Nu spun niciodată că nu au timp

Toată lumea ştie pe cineva care crede mereu că are mai multe lucruri de făcut decât alţii. Este unul dintre cele mai greşite lucruri. Cum reuşesc să facă faţă acestui program? Probabil nu prea au timp pentru viaţa personală, nu?

De fapt, au o viaţă minunată. Se focusează pe lucrurile cu adevărat importante şi le transformă în realitate.

Oamenii de succes îşi valorifică timpul din toate punctele de vedere. Â

8. Deşi toate industriile se bazează pe cum să ne schimbe gândirea, nimeni nu ne place de fapt doar pentru hainele pe care le purtăm, maşina pe care o conducem sau pentru casa în care locuim. Nimeni nu ne place doar pentru funcţiile noastre, de asemenea. Toate acestea sunt doar nişte “lucruri”  şi în ciuda faptului că unii oameni pot aprecia aceste lucruri, asta nu înseamnă că te plac pe tine.

Oamenii de succes remarcabili vor să arate doar ceea ce sunt.

9. Nu se tem niciodată să facă lucruri care contează.

“Singurul lucru de care trebuie să ne temem este însăşi teama " este adevărat, însă pentru unele situaţii există un citat mai bun: “Singurul lucru de care ar trebui să ne temem este chiar teama noastră”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO