Business Internaţional

Noul premier grec: Economia este in stare de urgenta

Noul premier grec: Economia este in stare de urgenta
18.10.2009, 23:29 17

Premierul grec George Papandreou a anuntat ca situatia economicaa statului considerat a fi veriga slaba a zonei euro este"exploziva", fiind necesara reducerea cheltuielilor pentruechilibrarea bugetului, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Papandreou, al carui partid socialist a castigat alegerile pe 4octombrie, promitand sa impuna impozite mai mari celor bogati si saii sprijine pe saraci, precum si implementarea unui program destimulare a economiei, care a intrat in declin, a spus carestaurarea credibilitatii Greciei este o prioritate de top.

Majorari salariale pe timp de criza

"Poporul grec a avut incredere in noi pentru a guverna intr-unmoment extrem de critic pentru istoria Greciei, unul dintre celemai dificile din istorie", a declarat el in fata parlamentului,prezentandu-si politica inainte de a primi votul de incredere."Situatia economica in tara noastra este exploziva", a adaugatel.

Impovarata cu o datorie record, avand al doilea raport datorie -Produs Intern Brut dupa Italia, economia Greciei a trecut pe minusdupa mai multi ani de boom. Rata somajului a inceput sa urce, iartulburarile sociale au aparut in centrele urbane.

Papandreou a spus ca el isi va tine promisiunile facute inaintede alegeri, acelea de a realiza majorari salariale peste nivelulinflatiei, de a ingheta pretul utilitatilor in 2010, insa asubliniat ca va fi necesara reducerea cheltuielilor.

"Astazi ne confruntam cu dezechilibre fiscale fara precedent", aspus el. "Deficitul trebuie sa fie redus, iar noi trebuie sacontrolam datoria publica."

Cu o majoritate confortabila de 160 de locuri din cele 300 aleparlamentului, Papandreou este sigur ca va castiga votul deincredere.

Noul ministru de finante George Papaconstantinou a declarat cadeficitul bugetar este de asteptat sa depaseasca 10% din PIB inacest an, mult peste limita de 3% impusa de Uniunea Europeana, eladaugand ca va fi necesara contractarea mai multor credite pentruindeplinirea obligatiilor.

Grecia nu va gasi la Bruxelles - unde va depune un plan pe treiani in care detaliaza masurile de consolidare fiscala si celestructurale - sprijin.

Papandreou i-a invinuit pentru situatia economica dificila peconservatori, aflati in prezent la guvernare, ce vor fi inlocuitidupa cinci ani in care s-au aflat la putere. Grecia se confrunta cucea mai dificila criza de dupa 1993, ultima data cand economia sa aintrat in recesiune.

Reduceri de costuri pe toate planurile

El a mai spus ca transparenta si limitarea drastica a exceselordin sectorul public vor ajuta la consolidarea fiscala. "Ne aflamintr-o situatie de urgenta, si toata lumea trebuie sa inteleagaasta. Fiecare minister va trebui sa opereze reduceri de costuri", aspus el.

Papandreou a recunoscut ca pozitia Greciei pe scenainternationala a fost afectata de cifre fara baza solida si deesecul de a atinge tintele impuse, insa el a promis sa mearga pe opolitica a dialogului.

"Scopul nostru imediat este sa restauram increderea partenerilornostri europeni si a pietelor internationale. Lovitura de imaginepe care am suferit-o este mare, iar negocierile cu UniuneaEuropeana vor fi dificile", a spus el. "Nu ne temem insa", aadaugat el. "Avem dorinta de a reusi si programul sa recastigamcredibilitatea tarii noastre."

El a promis sa majoreze cheltuielile pentru educatie, sanatate,cercetare si pentru programul de investitii publice.

"Avem un mandat de patru ani, care nu va fi usor, insa ne dorimsa fie productiv si creativ pentru toti grecii", a spus el.

Economia sta prost

  • Economia Greciei s-a contractat in al doilea trimestru pentruprima oara in ultimii 16 ani, inregistrand un declin de 0,2% pefondul reducerii exporturilor si investitiilor.
  • Banca centrala de la Atena prognozeaza ca economia va scadeaanul acesta cu 1%.
  • Deficitul bugetar al tarii pe 2009 ar putea depasi 10% din PIB,mult peste limita de 3% impusa de Uniunea Europeana statelor dinzona euro, astfel ca guvernul de la Atena risca sanctiuni dinpartea Bruxellesului.
  • Uniunea Europeana a lansat in prima jumatate a anului procedurade deficit excesiv impotriva Greciei, pentru a doua oara in ultimiicinci ani.
  • Rata somajului a urcat in iulie pana la 9,6%, cu 1% in plusfata de luna precedenta. Numarul total de someri greci la sfarsitullunii iulie era de 476.707.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO