Business Internaţional

Nu mai merita sa te faci analist financiar pe Wall Street

11.01.2005, 00:00 28



Analistii de pe Wall Street se confrunta cu cea mai consistenta reducere de plati din istoria pietei de capital, dupa ce autoritatea de supraveghere a pietei americane le-a interzis emiterea unor rapoarte de cercetare a pietei, menite sa trezeasca interesul bancilor de investitii, informeaza Bloomberg.



Suma medie anuala primita de un senior analyst in 2004 a inregistrat o scadere de aproximativ 50% comparativ cu 1999, cand se ridica la 1,5 milioane dolari (echivalentul actual a 1,13 milioane euro), a declarat Gary Goldstein, seful Whitney Group, cu sediul la New York, firma ce recruteaza personal de conducere pentru Wall Street.



Potrivit Sanford C. Bernstein&Co, New York, bugetul agregat de cercetare al celor mai mari sapte firme americane de brokeraj a cunoscut o diminuare de 40%, pana la 1,5 miliarde dolari (1,13 miliarde euro) in 2003 fata de 2000, pe masura ce companiile au concediat analistii si le-au redus compensatiile.



Citigroup si Merrill Lynch sunt printre primele 10 firme care au fost de acord sa plateasca, in aprilie 2003, penalitati in valoare de 1,4 miliarde dolari (1,05 miliarde euro) dupa ce au fost acuzate de utilizarea rapoartelor de cercetare subiective pentru a obtine contracte profitabile de intermediere de fuziuni si emisiuni de obligatiuni. De la aceasta data, analistii au devenit, dintr-o sursa de venit importanta, un cost pe care marile corporatii financiare nu si-l mai pot permite.



"Epoca de aur a analistilor s-a incheiat", a declarat Manny Goldman, in varsta de 66 de ani, care a redactat rapoarte de cercetare a industriei bauturilor timp de 28 de ani, pentru diverse firme, printre care Sanford Bernstein si Paine Webber, din San Francisco. "Avand in vedere ca vor fi mai putine oferte publice de cumparare de actiuni si mai putine fuziuni si achizitii, firmele se vor concentra pe reducerea costurilor. Nu mai este la fel de distractiv ca inainte", a explicat Goldman.



Piata optimista de la sfarsitul anilor '90 a permis acumularea unor plati anuale fabuloase pentru analisti precum Jack Grubman de la Citigroup, Mary Meeker de la Morgan Stanley si Henry Blodget de la Merrill Lynch.



Grubman, in varsta de 51 de ani, obtinea anual circa 20 milioane dolari (15,1 milioane euro) anual. Meeker, in varsta de 45 de ani, a primit in 1999 15 milioane dolari (11,33 milioane euro). Mai tanarul Blodget (38 de ani), a acumulat in 2000 5 milioane dolari (3,77 milioane euro).



"Acum cinci ani, traseul carierei unui analist financiar era cu adevarat exploziv", a declarat Samuel Hayes, care preda investment banking la Harvard Business School, Boston. In ultimele sase luni insa, nici un student nu l-a mai intrebat cum poate sa devina analist financiar.



De la intelegerea incheiata in 2003, bancile de investitii au incetat sa mai verse o parte din veniturile obtinute din activitatea lor de pe piata de capital departamentelor de cercetare, care erau considerate responsabile pentru o treime din totalul comisioanelor obtinute din intermedierea tranzactiilor cu titluri financiare. Bancile de investitii au preferat sa-si pastreze comisioanele si sa reduca cu 42% bugetele alocate pentru analisti, dupa cum a declarat Brad Hintz, analist la Sanford Bernstein.



"Intelegerea din 2003 le-a oferit bancilor de investitii o scuza pentru a nu mai plati pentru cercetari de piata", a mai spus Hintz. "Nu le-a placut niciodata sa o faca".



Varsta medie a analistilor a scazut cu 10 ani, pana la putin peste 30, pe masura ce aceia mai experimentati si mai bine platiti au fost concediati sau au demisionat.



"Cantitatea si calitatea cercetarii de pe Wall Street a fost redusa", este de parere Dan Genter, presedintele RNC Genter Capital Management, Los Angeles. "Am pierdut o treime din analistii de pe Wall Street cu care am lucrat", a mai spus el. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO