Business Internaţional

Nu toată lumea bea şampanie: economia daneză a suferit cea mai gravă contracţie din 2011 încoace

Economia Danemarcei s-a micşorat în trimestrul trecut

Economia Danemarcei s-a micşorat în trimestrul trecut

Autor: Bogdan Cojocaru

01.12.2017, 00:00 445

Economia Danemarcei s-a micşorat în trimestrul trecut mai mult decât s-au aşteptat analiştii, datele preliminare sugerând cea mai gravă contracţie din 2011 încoace, scrie Bloomberg. PIB-ul a scăzut cu 0,6% în ritm trimestrial, arată biroul naţional de statistică.

Analiştii intervievaţi de Bloomberg anticipau o scădere de 0,2%. Creşterea din trimestrul doi a fost revizuită în sens negativ la 0,6%, de la 0,7%. Scăderea vine când banca centrală avertizează că preţurile locuinţelor cresc într-un ritm exagerat de alert după o jumătate de deceniu de dobânzi negative.

De asemenea, banca centrală a atenţionat că băncile trebuie să-şi consolideze capitalul deoarece se acumulează riscuri în sectorul financiar.

Scăderea PIB-ului urmează unui declin accentuat al stocurilor, care reflectă eforturile companiilor de a ţine pasul cu cererea, explică economistul-şef al Danske Bank Las Olsen.

„Ne aşteptăm la o revenire puternică în al patrulea trimestru, dar va fi probabil greu de ajuns la o creştere de 2% în acest an.“ Exporturile s-au redus cu 1% în trimestrul trei, iar consumul privat cu 0,6%.

„Cifrele sunt un pas în direcţia greşită, dar încă nu există motive de îngrijorare“, apreciază  Soren V. Kristensen, economist la Sydbank. Pe el îl preocupă mai mult faptul că exporturile scad de trei trimestre deşi pieţele de export sunt solide. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO