Business Internaţional

Numai pasiunea pentru risc poate inviora pietele bursiere

25.11.2002, 00:00 15

Viata la bursa este fara indoiala stras legata de sentimente. "Pentru a se declansa un nou ciclu de crestere a valorii actiunilor este necesar ca investitorii sa se ingragosteasca de risc", se spune intr-o analiza a strategilor de la Merrill Lynch, citata de Le Figaro.
Descurajati de experientele negative din ultimele luni, investitorii sunt acum putin timorati. Fiecare tentativa de realansare a cursurilor actiunilor genereaza fara exceptie un val de castiguri. Pentru moment, depozitele bancare si obligatiunile, care au in general randamente mici, sunt alegerile preferate ale investitorilor pentru ca sunt mai putin riscante decat actiunile. Dupa ce s-au inselat in repetate randuri din cauza unor false redresari ale pietei bursiere, investitorii institutionali nu si-au schimbat in ultimele saptamani modul de alocare a activelor, in pofida ameliorarilor momentane ale rezultatelor financiare anuntate de companii.
Totusi, "toata lumea stie ca boomurile bursiere globale de lunga durata nu au fost efectul unei cresteri exceptionale a rezultatelor financiare ale companiilor pe parcursul ultimilor 20 de ani ci mai degraba al scaderii randamentelor oferite de obligatiuni combinata cu scaderea primei de risc", subliniaza banca Goldman Sachs.
Aceasta prima de risc corespunde diferentei dintre randamentul oferit investitorilor de actiuni si cel generat de obligatiuni. Atunci cand un investitor isi plaseaza banii in active mai riscante el trebuie sa primeasca o compensatie pentru riscul asumat, care este cu atat mai mare cu aversiunea investitorului fata de risc este mai accentuata. Acesta este cazul actual. Mai clar, o prima de risc mare inseamna ca randamentul actiunilor este semnificativ superior randamentului oferit de obligatiuni. Pentru ca randamentul actiunilor sa creasca este necesar ca pretul lor de piata sa scada. Si ajungem la un cerc vicios.
Istoria a cunoscut faze dominate de o mare aversiune fata de risc urmate de altele in care investitorii au fost mai curajosi. In timpul crizei bursiere din anii '70, prima de risc a urcat la 8%, dupa care a scazut continuu pana la zero, la sfarsitul deceniului trecut. Cresterea productivitatii din Statele Unite, miracolele realizate de revolutia tehnologica au facut ca actiunile sa devina active neriscante. Investitorii nu puneau atata pret pe randamentul obtinut cat mai degraba pe cresterea valorii capitalului detinut ceea ce a alimentat un cerc vicios de cumparari de actiuni si cresteri ale cursurilor.
Potrivit calculelor facute de Goldman Sachs, este acum la nivelul de 2,5% si poate sa creasca in continuare din cauza volatilitatii crescute de pe piata, a pierderilor mari cu care companiile surprind uneori piata.
Expertii de la Merrill Lynch au detectat trei evenimente susceptibile de a impaca investitorii cu riscul: o scadere apreciabila a pretului la petrol, o relansare a cresterii economice la nivel global si o reluare a investitiilor in Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO