Business Internaţional

Numar record de case nevandute in Statele Unite

10.03.2008, 14:22 20

Pentru Quinn Cuthbertson, locuitor al orasului californian El Dorado Hills, peisajul din jurul locuintei sale este unul dezolant: case fara proprietar si terenuri abandonate. In acelasi timp, promisiunea construirii unei noi scoli si a unui club nu s-a mai materializat ca urmare a turbulentelor de pe piata imobiliara, scrie Bloomberg.
Cuthbertson a platit 460.000 de dolari (300.000 de euro) pentru locuinta cu patru camere situata in orasul din nordul Californiei a carui denumire provine de la mitul El Dorado, mitul cetatii de aur. In acest moment, Cuthbertson spune ca la numai cateva luni de la izbucnirea crizei, vecinul sau a platit in schimbul unei proprietati similare cu 45.000 de dolari (30.000 de euro) mai putin.
Aproape 200.000 de locuinte nou construite din Statele Unite nu si-au gasit pana acum un proprietar, acesta fiind cel mai inalt nivel din 1973 incoace. In aceste conditii, lucrarile pentru 87 dintre cele 98 de locuinte dezvoltate de catre grupul Toll Brothers in El Dorado Hills au fost sistate.
Proiectele imobiliare partial dezvoltate au redus drastic veniturile administratiilor locale, dar si ale jucatorilor din segmentul constructiilor. Numarul ridicat al ipotecilor prescrise si prabusirea preturilor locuintelor ar putea reduce veniturile din impozite a zece state americane cu pana la 6,6 mld. dolari, cele mai afectate regiuni fiind New York, California si Florida.
"Proiectele imobiliare dezvoltate doar pe jumatate reprezinta un indicator clar al unei piete aflate in declin", spune Nicolas Retsinas de la Harvard University. "Iar acest fenomen are un efect negativ direct asupra comunitatii in ansmblu", a adaugat el.
Peste 370.000 de locuinte noi au fost scoase la vanzare, in conditiile in care persoanele care s-au angajat initial sa le achizitioneze au renuntat, acestora adaugandu-se inca 216.000 de case aflate in constructie, arata statisticile autoritatilor americane.
In ianuarie 1973, numarul locuintelor nou construite fara proprietar ajungea la 97.000, populatia Statelor Unite fiind in acel moment de 212 milioane de locuitori. In decembrie 2007, numarul locuintelor noi aflate pe piata se ridica la 197.000, pentru ca in ianuarie anul acesta sa coboare usor pana la 195.000. SUA au in acest moment 303,5 milioane de locuitori.
Preturile de pe piata imobiliara ar putea inregistra o scadere de aproape 26% pana la finalul actualei crize, considera Karen Weaver, analist la Deutsche Bank in New York.
In ciuda declinului pietei imobiliare, Cuthbertson - unul dintre ofiterii California Highway Patrol - spune ca intentioneaza sa ramana in zona, avand capacitatea de a astepta pana cand preturile vor reveni la un nivel normal. "Vom astepta sa vedem ce se intampla in jur", spune Cuthbertson, adaugand ca "stim ca declinul preturilor ar putea fi unul semnificativ, dar in cinci ani totul va reveni la normal".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO