Business Internaţional

Numarul miliardarilor rusi din clasamentul revistei Forbes s-a dublat intr-un singur an

Numarul miliardarilor rusi din clasamentul revistei Forbes s-a dublat intr-un singur an

Click pentru imaginea marita

21.04.2008, 20:03 50

Numarul miliardarilor rusi a urcat in ultimul an de la 60 la 110, ceea ce plaseaza fosta tara sovietica pe locul doi - dupa Statele Unite - in ceea ce priveste numarul oamenilor a caror avere depaseste 1 mld. dolari, scrie cotidianul britanic The Guardian.
In acelasi timp, Roman Abramovici - proprietarul clubului de fotbal Chelsea Londra - si-a pierdut pozitia de lider, coborand pana pe locul trei, cu o avere estimata la 24,3 mld. dolari (15,2 mld. euro), potrivit clasamentului Forbes al celor mai bogati 100 de rusi. Primul loc ii revine anul acesta magnatului din industria metalurgica Oleg Deripaska, a carui avere a ajuns la 28,6 mld. dolari (17,9 mld. euro) - cu 11,8 mld. dolari mai mult decat anul trecut.
Deripaska, care detine producatorul de aluminiu Rusal, este urmat in clasament de Alexei Mordasov, actionarul majoritar al grupului siderurgic Sevarstal, a carui avere este estimata la 24,5 mld. $ (15,3 mld. euro).
Unii analisti considera ca declinul inregistrat de Abramovici a fost cauzat in mare parte de decizia sa de a renunta la pachetul de actiuni detinut in cadrul companiei petroliere Sibneft. Actiunile detinute de miliardarul rus au fost vandute in 2005 catre Gazprom.
"Abramovici a stat pe un munte de lichiditate, in timp ce competitorii sai administrau afaceri de succes care au continuat sa se dezvolte intr-un ritm accelerat", a declarat Maxim Kashulinsky, redactorul-sef al editiei rusesti a revistei Forbes. "Cel mai important rol in stabilirea clasamentului de anul acesta l-a jucat insa, nu industria petroliera, ci industria metalurgica", a adaugat el.
Douazeci dintre miliardarii prezenti in clasamentul Forbes activeaza in segmentul minier sau in cel al industriei metalurgice. Dintre acestia, cele mai mari castiguri au fost inregistrate de Mordasov, a carui avere s-a dublat intr-un singur an. In afara insa de nivelul de profitabilitate inregistrat de industria miniera, un factor semnificativ care a contribuit la cresterea averilor miliardarilor rusi a fost reprezentat de deprecierea accelerata a monedei americane.
Valoarea totala a averilor detinute de cei mai bogati 100 de rusi, a urcat de la 138 mld. dolari in 2004, la 522 mld. dolari (327 mld. euro) anul acesta.
Presedintele rus Vladimir Putin, al carui mandat se incheie pe 7 mai, nu se afla in clasamentul Forbes, chiar daca o serie de informatii aparute in presa la sfarsitul anului trecut indicau faptul ca acesta a acumulat o avere secreta de 40 mld. dolari.
Informatiile au venit in conditiile in care analistul politic Stanislav Belkovsky sustinea ca Putin ar detine 75% din traderul elvetian de petrol Gunvor, precum si 37% din Surgutneftegaz si 4,5% din gigantul petrolier Gazprom.
Kashulinski spune ca Putin nu a fost inclus in top in conditiile in care acesta nu incearca sa realizeze o clasificare a averilor birocratilor rusi. Mai mult, considera el, Putin nu detine o avere atat de mare incat sa se incadreze in top.
Redactorul-sef al Forbes a adaugat totusi ca "exista o serie de apropiati ai presedintelui ale caror averi au crescut foarte mult in ultimii ani".
Pragul minim de intrare in clasamentul Forbes al celor mai bogati 100 de rusi a fost anul acesta de
1,1 mld. dolari, comparativ cu 660 mil. dolari cat s-a inregistrat in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO