Business Internaţional

O banca ruseasca a cumparat 5% din EADS

12.09.2006, 17:59 17

Compania EADS (European Aeronautic, Defence & Space), detinatorul Airbus, a declarat ca banca Vneshtorgbank a achizitionat 5,02% din actiunile sale.
"Am fost anuntati saptamana trecuta ca banca ruseasca a achizitionat 5,02% din actiunile noastre", a declarat Michael Hauger, purtatorul de cuvant al EADS, precizeaza Bloomberg.
Industria aeronautica a Rusiei, care cauta sa se extinda pe pietele globale, a incercat sa creeze legaturi cu EADS si Boeing, cel de-al doilea producator de avioane comerciale dupa Airbus. EADS, cumparat 10% din actiunile companiei Irkut, producatorul avioanelor Sukhoi, pentru 65,3 mil. dolari (51 mil. euro) in decembrie.
DaimlerChrysler, cu sediul central la Stuttgart, Germania, compania fondatoare a EADS, detine 30% din EADS, desi pe 5 aprilie a declarat ca va reduce numarul actiunilor la 22,5%.
Vasili Titov, vicepresedinte al Vneshtorgbank, a confirmat ca banca a anuntat EADS de achizitia facuta.
Ziarul rusesc Vedomosti a raportat la 29 august ca Vneshtorgbank a achizitionat actiuni la EADS, citand un oficial din guvern care declara ca Rusia cauta un rol de conducere in companie.
"Achizitia de actiuni pune Vneshtorgbank pe picior de egalitate cu celelalte companii ce detin actiuni ale EADS", a declarat Hauger. Intrebat daca rusii de la Vneshtorgbank vor putea castiga un loc in consiliul de conducere, a declarat ca achizitia facuta "nu schimba structura actionarilor", care da drept de control al companiei si locuri in consiliul de conducere celor de la DaimlerChrysler si Sogeade.
Hauger a declarat ca Rusia este o piata importanta pentru companiile aeronautice mari, oferind "abilititati de productie, precum si materii prime" folositoare acestei industrii.
Rusia incearca sa fuzioneze mai multe companii producatoare de avioane militare si civile pentru a crea o singura companie mare, controlata de stat, Unified Aircraft, care ar putea reduce din produsele duplicat si ar putea furniza suficiente avioane pentru a competitiona pe plan global. Companiile aviatice vizate sunt Irkut, MiG, OBK Suhoi, Tupolev, Iliushin, Kazan Aircraft Production Association si NNAZ Sokol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO