Business Internaţional

O carte despre Disney face valuri inainte de aparitie

03.02.2005, 00:00 25



Analistii si investitorii ce se vor reuni cu ocazia conferintei anuale a Walt Disney vor discuta cu siguranta foarte aprins pe marginea unei carti ce urmeaza a fi publicata in curand, dar nu de catre Disney, arata The Herald Tribune.



Cartea respectiva, "DisneyWar: The Battle for the Magic Kingdom", scrisa de catre James Stewart, ce a castigat premiul Pulitzer pentru activitatea sa in cadrul The Wall Street Journal, va fi publicata de editura Simon & Schuster.



Se spune ca respectiva carte contine sectiuni extrem de critice la adresa directorului executiv Michael Eisner ce urmeaza sa paraseasca aceasta pozitie. Cartea va iesi pe piata pe 7 martie, fiind publicata intr-o perioada critica pentru presedintele Disney, Robert Iger, ce spera sa devina succesorul lui Eisner.



In carte, se pare ca Eisner mediteaza asupra masurii in care Iger este potrivit pentru a detine pozitia de CEO, iar Stewart caracterizeaza reteaua de televiciune a Disney, ABC, drept disfunctionala.



Stewart, ce a scris cateva best-seller-uri cu subiecte variate, a cooperat mai multi ani cu directori ai Disney, intentia sa initiala fiind aceea de a scrie o carte despre modul in care Disney a reflectat si a dat forma culturii americane, cand, in noiembrie 2003, Roy Disney, nepotul fondatorului companiei, Walt Disney, a parasit boardul companiei.



In acel moment, Stewart a schimbat punctul central al cartii. Iar, in prezent, directorii Disney se intreaba daca a fost intelept din partea lor sa colaboreze cu Stewart.



Avand in vedere importanta pe care publicarea acestei carti o va avea asupra Disney, au aparut deja unele conflicte. Disney a trimis editurii o scrisoare in care avertiza ca ar putea lansa o actiune in instanta in cazul in care cartea ar contine greseli, conform unor surse implicate in publicarea cartii. La randul sau, Simon & Schuster cere Disney sa-i returneze manuscriptul neautorizat de 780 de pagini pe care l-a obtinut.



Acest gen de scandal impulsioneaza de obicei vanzarile. Nici un oficial al editurii sau Disney nu a dorit sa discute pe marginea continutului cartii. Totusi, doua persoane ce au citit versiuni ale manuscrisului si sunt implicate in publicarea cartii au declarat ca Disney este descrisa ca fiind in stare de asediu. Desi i se recunoaste meritul de a fi transformat Disney intr-un gigant media, Eisner este criticat pentru greselile de management si relatiile sale cu angajati de baza ai companiei.



Cele mai graitoare sunt propriile cuvinte ale lui Eisner, spun cele doua persoane. Stewart a cules informatii din depozitii, marturii si corespondenta scrise de Eisner, ce au fost folosite in cadrul a doua procese importante: recentul proces initiat de actionari pentru demiterea fostului presedinte Michael Ovitz, si un proces din 1999 pe marginea primei datorate lui Jeffrey Katzenberg, un fost director de studio.  catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO