Business Internaţional

O companie cehă a scos la vânzare principala reţea de electricitate a Georgiei

O companie cehă a scos la vânzare principala reţea de...

Autor: Bogdan Cojocaru

14.08.2015, 00:00 392
Principala reţea de electricitate a Georgiei şi 15 hidrocentrale din această ţară au fost scoase la vânzare de proprietarul lor, compania cehă Energo-Pro, scrie Reuters. Reţeaua respectivă are peste un milion de clienţi. „Consilierii au evaluat activele la până într-un milliard de dolari. În situaţia actuală, când preţurile electricităţii de pe piaţa internă cresc, iar cererea de energie din partea ţării vecine Turcia nu este acoperită, valoarea activelor noastre ar putea depăşi un milliard de dolari”, se arată într-un comunicat al companiei. Energo-Pro îşi construieşte portofoliul georgian începând cu 2007.

Compania intenţionează să încheie acorduri de vânzare, pentru toate sau doar o parte din active, în primul trimestru al anului viitor. Eventualii cumpărători ar putea veni din ţările vecine sau din alte părţi ale Asiei. Energo-Pro, deţinută de Jaromir Tesar şi Jiri Krusina, deţine în principal hidrocentrale în Cehia, Bulgaria, Turcia, Georgia şi Armenia. Surse din guvernul georgian au declarat pentru Reuters că unul din motivele vânzării este îndeplinirea doar parţială a cererilor Energo-PRO către autorităţi de a majora preţurile electricităţii. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO