Business Internaţional

O firmă germană cu baza în Viena îşi construieşte un imperiu al cafelei

O firmă germană cu baza în Viena îşi construieşte...

Autor: CătăIina Apostoiu

09.12.2015, 00:03 1473
JAB Holding vrea să domine lumea cafelei. Firma de investiţii care administrează averea familiei austriece de miliardari Reimann a făcut un nou pas către îndeplinirea acestui obiectiv achi­ziţionând Keurig Green Mounting în schimbul a 14 miliarde de dolari, cea mai mare tranzacţie încheiată vreodată în această industrie, scrie Bloomberg.

Grupul cu sediul în Luxemburg, cunoscut ca JAB, a cheltuit peste 30 miliarde de dolari în ultimii patru ani pe achiziţii de companii din SUA şi Europa în încercarea de a devansa liderul global Nestlé.

Condusă de un trio de directori cu decenii de experienţă în sectorul produselor alimentare şi băuturilor, JAB a achiziţionat active ca D. E Master Blenders 1753, divizia de cafea a Mondelez şi lanţul high-end Peet’s Coffee & Tea.

„Acest pas face parte dintr-o strategie mult, mult mai amplă. JAB vrea să fie Budweiser-ul cafelei“, a declarat Pablo Zuanic, analist al Susquehanna Financial Group, referindu-se la Anheuser-Busch InBev, cel mai mare producător de bere al lumii.

În afară de cafea, cei trei manageri, Peter Harf, Bart Becht şi Olivier Goudet, investesc averea de 16 miliarde a Reimann-ilor într-o varietate de companii din industria bunurilor de larg consum, cum ar fi Coty şi Reckitt Benckiser Group.

Cei trei sunt de asemenea implicaţi în unele dintre cele mai importante tranzacţii ale anului, de la achiziţia pentru 12,5 miliarde de dolari a unor branduri ale P&G de către Coty, la preluarea SABMiller de către AB InBev.

Totuşi, cei trei nu sunt foarte vizibili, ca şi cei patru fraţi Reimann. Renate Reimann-Haas, de 64 de ani, Wolfgang Reimann de 63 de ani, Stefan Reimann-Andersen, de 52 de ani şi Matthias Reimann-Andrersen, de 50 de ani au averi individuale nete de 4,1 miliarde de dolari.

În căutarea unui mediu fiscal favorabil familiei, Harf a transferat birourile familiei la Viena din Germania în 2006.

Harf, un neamţ de 69 de ani, a condus JAB timp de aproape un sfert de secol, periodă în care a transformat o companie de produse chimice „letargică“ într-un investitor în sectorul bunurilor de larg consum cu deţineri importante.

Acesta l-a recrutat pe olandezul Becht, de 59 de ani, care a condus Reckitt Benckiser înainte de a se alătura JAB ca preşedinte în 2011.

Goudet, un francez de 50 de ani, în prezent CEO-ul JAB, a fost director financiar al Mars. Goudet este cel care a dezvoltat strategia JAB pentru industria cafelei, potrivit lui Harf.

Războaiele preţurilor şi temerile legate de sănătate au slăbit în prezent vânzările de produse alimentare. În schimb, piaţa cafelei creşte cu 5% pe an. Vânzările de capsule de cafea livrate de aparatele de cafea Keurig şi divizia Nespresso a Nestle înregistrează rate de creştere chiar duble.

Becht a investit iniţial în Keurig, care a devenit companie publică în 1993 sub numele Green Mountain Coffee Roasters, vânzându-şi mai apoi acţiunile.

„Atacul“ JAB asupra Nestle a început în iunie 2012, când a cumpărat o participaţie în compania D.E Master Blenders 1753 care produce Douwe Egberts. Un an mai târziu, JAB a cumpărat întreaga companie pentru 10,4 miliarde de dolari, încheind mai apoi transactţia de 5 miliarde de dolari pentru divizia de cafea a Mondelez.

În acest an, JAB a combinat divizia Mondelez, al doilea mare producător de cafea al lumii, şi numărul trei Master Blenders într-o nouă companie denumită Jacobs Douew Egberts.

JAB deţine de asemenea un număr de lanţuri de cafenele în SUA. Ceea ce-i lipsea, şi câştigă acum prin Keurig, era o poziţie puternică pe piaţa aparatelor de cafea, segmentul cu cea mai rapidă creştere al industriei.

Analistul Susquehanna arată că JAB mai pregăteşte probabil şi alte tranzacţii, iar următoarea ar putea fi achiziţia Dunkin’ Brands Group, proprietarul Dunkin’ Donuts.

„Nimic nu este exclus, niciodată“, declara Becht într-un interviu din noiembrie 2014.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO