Business Internaţional

O industrie ameninţată de fenomenele meteo extreme şi de dezastrele naturale: asigurările

O industrie ameninţată de fenomenele meteo extreme şi...

Autor: Bogdan Cojocaru

16.08.2021, 00:05 138

În economiile emergente, unde serviciile şi educaţia financiară nu sunt pe deplin dezvoltate, cresc presiunile ca populaţia, în mare parte cu venituri mici şi medii, să-şi asigure bunurile, locuinţele şi gospodăriile în caz de inundaţii, incendii sau cutremur.

În ţările dezvoltate asigurarea este ceva normal. Însă pe măsură ce fenomenele meteo extreme şi dezastrele naturale se înmulţesc, industria de asigurări se confruntă cu pierderi tot mai mari. În unele cazuri, după cum spune un asigurător, asigurarea devine o afacere neeconomică. Incendii de vegetaţie, viscole în SUA şi tornade în Europa.

Toate acestea au contribuit la pierderi de 40 de miliarde de dolari în primul semestru al acestui an pentru industria asigurărilor la nivel global, scrie Financial Times.

Estimările indică cea mai dificilă  primă jumătate de an pentru asigurările pentru catastrofe naturale din ultimul deceniu. Iar a doua jumătate a debutat violent, cu incendii de proporţii nemaivăzute în Grecia şi Turcia, focare mari în Italia şi California şi potopuri devastatoare în unele regiuni turceşti. Zeci de oameni sunt încă daţi dispăruţi în urma inundaţiilor din Germania din iulie.

Grupul de reasigurări Swiss Re a anunţat că fenomenele meteo extreme cauzate de schimările climatice şi dezvoltarea urbană rapidă în zone predispuse la dezastre au produs „cele mai mari pierderi din cauza catastrofelor înregistrate vreodată“.

Perioada ianuarie-iunie este semestrul 1 cu cele mai mari pierderi asigurate de la cutremurele din Japonia şi Noua Zeelandă din 2011 şi al doilea cel mai păgubitor astfel deinterval  din istorie. Viscolul Uri care a lovit SUA a cauzat piederi de 15 miliarde de dolari companiilor de asigurări, un record pentru un astfel de fenomen.

Cu acest fundal în spate,  Swiss Re spune că există acum toate premisele pentru ca 2021 să fie un an record în ceea ce priveşte pierderile.

Indundaţiile severe din China din iulie pot fi un avertisment pentru ce va urma în sezonul uraganelor. În Germania, asigurătorii se aşteaptă la cereri de despăgubiri din asigurare de până la 5,5 miliarde euro doar pentru pagubele produse de inundaţiile de luna trecută. CEO-ul de la Swiss Re Martin Bertogg a asigurat într-un interviu pentru FT că, potrivit actualelor modele de risc, sectorul asigurărilor ar trebui să aibă capacitatea de a absorbi în următoarele două decenii costurile în creştere ale catastrofelor naturale în general. Însă el se aşteaptă la mai multe „petice“ acolo unde a cumpăra acoperire de asigurare va deveni ceva neeconomic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO