Business Internaţional

O mare bancă rusă a băgat spaima în guvernul Slovaciei

O mare bancă rusă a băgat spaima în guvernul Slovaciei

Autor: Bogdan Cojocaru

08.02.2021, 00:04 2427

După ce banca rusă Sberbank, unul dintre cei mai mari cre­di­tori ai producătorului de energie electrică Slovenske Elektrarne, a solicitat noi garanţii pentru împrumutul său, minis­trul slovac al economiei, Richard Sulik, a reacţionat prompt şi a accelerat o propunere legislativă care să asigure că acţiunile companiilor din in­fras­tructura critică sunt vândute doar cu aprobarea gu­vernului. Slovenske este cel mai mare investitor din ţară.

Sberbank a acordat com­paniei slovace un împru­mut de 870 milioane euro în 2014, scrie Euractiv. De atunci, Slovenske Elek­trárne a folosit fondurile în principal pentru a investi în noi unităţi ale centralei electrice de la Mochovce. Însă întârzierea finalizării a produs companiei datorii uriaşe. Drept urmare, Sber­bank le-a solicitat la trei dintre acţionarii com­paniei, Enel, EPH şi statul slovac, să garanteze împrumutul cu propriile acţiuni.

Ministrul Sulik a propus modificarea legii privind infrastructura cri­tică pentru a proteja poziţia şi proprietăţile statului atunci când companiile sunt în pericol de faliment. Ministrul a spus că noua procedură ar permite vânzătorului să informeze ministerul economiei - fără a fi nevoie să aştepte aprobarea guvernului - şi să prezinte tranzacţia, care va fi ulterior evaluată de guvern.

În 2014, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, Sberbank a fost pusă pe lista sancţiunilor UE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO