Business Internaţional

O nouă criză: rezultatul indecis al alegerilor din Italia loveşte în plin băncile italiene. Este posibil un nou vot

O nouă criză: rezultatul indecis al alegerilor din...

Autor: Catalina Apostoiu

06.03.2018, 00:05 514

Investitorii au vândut masiv obligaţiuni şi acţiuni bancare italiene după ce primele rezultate ale alegerilor parlamentare de duminică au indicat faptul că niciun partid nu a câştigat o majoritate clară, semnalând o perioadă de instabilitate politică pentru una dintre cele mai mari economii ale Europei.

Potrivit primelor rezultate, mişcarea antisistem 5 Stele s-ar poziţiona pe primul loc, însă un bloc de centru-dreapta ce include partidul antiimigraţie Lega ar urma să deţină cele mai multe locuri în parlament.

Partidul eurosceptic Lega condus de Matteo Salvini pare să fi câştigat mai multe voturi decât Forza Italia al lui Berlusconi. Acest lucru înseamnă că Lega şi-ar putea impune agenda de extremă dreapta la nivel naţional într-un viitor guvern de coaliţie.

Vor urma probabil nego­cieri îndelungate, extrem de ten­­sionate pentru formarea unui guvern. Până atunci, Italia va fi în continuare condusă de pre­mierul interimar Paolo Gentiloni.

Preşedintele Sergio Matta­rella ar putea opta pen­tru orga­nizarea de noi alegeri. Totuşi, „credem că acest lucru nu se va întâmpla probabil, în parte pentru că nu există limită de timp pentru formarea unui guvern în Italia“, potrivit Economist Intelligence Unit, scrie CNBC.

Posibilitatea ca puterea să ajungă pe mâinile unei coaliţii mai eurosceptice, care ar urma probabil să facă presiuni pentru cheltuieli sociale mai mari şi să conteste restricţiile bugetare ale UE, au sporit temerile privitoare la datoria publică de 2.300 miliarde de dolari a Italiei, una dintre cele mai mari din lume, potrivit Reuters.

Temerile că orice coaliţie ar urma să rezulte din negocieri ar putea slăbi poziţia fiscală a Italiei apasă greu asupra băncilor ţării, care deşin aproximativ 345 miliarde de euro din datoria sa.

„Băncile au cel mai mult de suferit din cauza expunerii lor pe plan local şi a nesiguranţei în creştere legate de lipsa de vizibilitate privitor la viitorul guvern“, spune Luca Rubini, managing director al Fidentiis Equities, citat de Bloomberg.

Investitorii se tem că autorităţile de la Roma ar putea inversa reformele favorabile pieţelor adoptate de fostul guvern de centru-stânga, erodând creşterea economiei.

„Perspectiva unei perioade prelungite de nesiguranţă politică riscă să afecteze procesul de redresare a economiei“, arată Nicola Nobile din cadrul Oxford Economics, potrivit Reuters.

Fragilitatea economiei italiene şi problemele sistemului bancar al ţării au dominat dezbaterile de dinaintea alegerilor.

Sistemul bancar se luptă în continuare cu un munte de credite neperformante de peste 300 miliarde de euro, în timp ce raportul datorie/PIB în Italia a atins 133% anul trecut, potrivit datelor FMI citate de CNBC.

Şi totuşi, oficialii italieni şi în special ministrul de finanţe, Pier Carlo Padoan, par să fie relaxaţi, potrivit Deutsche Welle.

În opinia lui Padoan, sectorul bancar italian a lăsat criza în urmă. „Povestea creditelor rele se îndreaptă către un final fericit. Raportul acestor credite a scăzut cu 25% faţă de anul trecut, în parte graţie măsurilor luate de către guvern“, a declarat acesta pentru DW.

Cât priveşte datoria publică, Padoan este la fel de calm. „Mulşi au declarat în lunga mea carieră că Italia va exploda, dar acest lucru nu s-a întâmplat“, a declarat ministrul italian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO