Business Internaţional

O proba de vointa: sa te lasi de fumat si sa redresezi o banca

02.06.2003, 00:00 19



Asezat comod pe canapeaua sa de piele, inconjurat de tablourile si sculpturile preferate, Dieter Rampl, directorul executiv al grupului bancar HVB, pare in largul sau. Nimic nu tradeaza convulsiile interne ale omului sau ale bancii. In contextul depresiv al economiei germane stagnante, vulnerabilitatea cursurilor bursiere si temerile legate de o potentiala criza a sectorului bancar unde HVB este printre cele mai fragile banci. #leadend#



Avand la dispozitia prea putin capital, abia cat sa indeplineasca standardele internationale, Rampl are in fata o munca sisifica de indreptare a catastrofei din bilantul grupului, cauzata de acumularea creditelor neperformante - creditele de consum acordate persoanelor fizice din Germania de est si cele acordate marilor companii falimentare Enron sau Kirch.



Creat in urma fuziunii din 1998 intre Hypobank si Vereinsbank, HVB a inregistrat anul trecut prima pierdere din istorie, de 858 milioane euro (1 miliard de dolari),dupa constituirea unui provizion pentru credite neperformante fara precedent, de 3,8 miliarde euro, pentru portofoliul sau de credite in valoare totala de 450 miliarde euro.



"Nu am nici un regret (despre acceptarea postului)", spune Rampl, care se afla la conducerea bancii de cinci luni. Provocarile cu care s-a confruntat, intr-un interval atat de scurt, au fost, totusi, uriase. In prima luna ca director executiv, Rampl a trebuit sa conceapa un plan de restructurare care sa reduca creditele bancii, sa amelioreze baza de capital si sa mai reduca din posturi. In ciuda concedierilor masive (a sasea parte din forta de munca), surse din interiorul companiei, citate de Financial Times, spun ca bavarezul de 56 de ani este privit cu simpatie de angajati.



Analistii sunt insa mai circumspecti. In vreme ce unii lauda masurile de bun simt pe care le implementeza programul sau de restructurare, altii se indoiesc de capacitatea sa de a le pune in practica in mod eficient.



Pana acum Rampl a reusit totusi sa faca fata cu brio atacurilor investitorilor la adunarea generala a actionarilor, care critica sprijinul pe care Rampl l-a acordat predecesorului sau Albrecht Schmidt, in numirea acestuia in comitetul de supraveghere. "Multi investitori au cerut asumarea responsabilitatii. Ei bine, daca planul de restructurare nu functioneaza, va fi responsabilitatea mea".



Ca si cum aceste presiuni nu ar fi suficiente, Rampl a renuntat la fumat din luna februarie,. Pana acum, pasiunea pentru trabuce a fost singurul sau viciu. Dar, cu un termen presant pentru punerea in practica a programului sau de restructurare, care trebuie sa functioneze pana la sfarsitul anului, urmatoarele luni vor demonstra puterea vointei sale.



Desi HVB a raportat rezultate rezonabile pentru primul trimestru al anului, iar costurile s-au mentinut in limitele fixate, urmeaza sapte luni decisive in care Dieter rampl trebuie sa faca rost de 1,7 miliarde europrin dezinvestitii si vanzari, si sa inlature din bilant active riscante in valoare de circa 100 miliarde euro. Majoritatea capitaluilui va fi strans prin vanzarea a 25% din Bank Austria, una dintre cele mai pretioase divizii, si elementul strategic al extinderii operatiunilro in Europa de est. Renuntarea la o parte atat de mare dintr-o unitate esentiala pentru functionarea optima a grupului arata cat de serioase sunt probleemle de al HVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO