Business Internaţional

O publicatie online franceza alege sa treaca pe print

04.10.2009, 23:15 39

Bakchich, un website satiric francez, rade de reorientareadisperata a industriei ziarelor catre digital, scrie FinancialTimes.

Sustinut de cererea solida a francezilor pentru parodie peprint, jurnalul online a luat neobisnuita decizie de a lansa oeditie tiparita.

In contextul in care titlurile americane aflate in impas sereorienteaza catre formate exclusiv online, iar moguli media caRupert Murdoch anticipeaza sfarsitul ziarelor, Bakchich, careinseamna mita in araba, pariaza pe cerneala si hartie.

In urma lansarii Bakchich Hebdo (insemnand saptamanal),cititorii francezi pot alege din patru saptamanale satirice.Celelalte trei au vandut impreuna aproximativ 630.000 de exemplarepe saptamana in 2008, conform unor cifre neauditate, in crestere cu13%.

Nicolas Beau, editor al website-ului Bakchich, a declarat caeditia tiparita va aduce un "progres calitativ" din punctul devedere al redactarii si editarii, continutul trebuind sa fie"inghesuit" in 20 de pagini. Prezenta pe standurile de ziarefranceze indiscutabil supraincarcate va conferi publicatiei un plusde prestigiu si vizibilitate, aceasta urmand sa castige in acelasitimp noi cititori, a adaugat Beau.

Principalul motiv al lansarii pe print a fost insa unulfinanciar. Bakchich, asemeni celorlalte website-uri de stiri careau aparut in Franta in ultimii ani, nu a gasit inca un modeleconomic generator de profit. "Odata cu prabusirea publicitatii, auaparut problemele", a declarat Beau.

Cu un tiraj de 25.000-30.000, spera Beau, veniturile dinvanzarea editiei tiparite vor sustine mica sa echipa de redactorisi editori. Succesul Sine Hebdo, creat de desenatorul Sine anultrecut, sugereaza ca piata poate sustine o a patra publicatie, aadaugat Beau.

Lansarea pe hartie a Bakchich este o expresie de incredere incererea francezilor pentru satira. In termeni economici, segmentuleste redus si titlurile sunt detinute independent. Din punct devedere cultural, aceasta situatie este insa extrem deimportanta.

Franta are o traditie indelungata in ceea ce privestesatirizarea liderilor sai in print. Venerabila publicatie Le CanardEnchaine, cea mai citita a genului, are un tiraj saptamanal de500.000 de exemplare.

Patrick Eveno, conferentiar pe media la Sorbona, spune ca satiraeste in ton cu vremurile. In sistemul politic centralizat alFrantei, presei ii este dificil sa-i ceara socoteala presedinteluiNicolas Sarkozy.

"Numai bufonul de curte poate critica un monarh atotputernic",spune Eveno.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO