Business Internaţional

O saptamana grea pentru Carrefour

13.10.2004, 00:00 18



Daniel Bernard, presedintele companiei franceze Carrefour, ce este deja supus unor presiuni intense din partea actionarilor companiei dupa ce actiunile acesteia au atins cea mai scazuta valoare din ultimele 18 luni, urma sa prezinte ieri rezultatele legate de vanzarile inregistrate pe trimestrul al treilea, relateaza Financial Times. Analistii se asteapta ca aceste rezultate sa se afle cu mult sub tinta anuntata initial de companie.



Aceasta saptamana s-ar putea dovedi a fi una dificila pentru Bernard. Vineri, ministrului francez de finante urmeaza a-i fi prezentata o analiza independenta privind reformarea legii Galland, o lege ce interzice supermarketurilor sa vanda produse sub pretul de cost.



In urma acestor evenimente, Bernard se va afla din nou in atentia investitorilor, la numai cateva saptamani dupa ce acesta a castigat un mult dorit ragaz in urma unei serii de masuri menite a recastiga increderea acestora, incluzand disponibilizari si rascumparari de actiuni.



In urma adoptarii acestor masuri, actiunile Carrefour au inregistrat o crestere temporara, scazand insa, dupa aceea, din nou. Performantele grupului au fost extrem de slabe comparativ cu performantele intregului sector de retail, grupul fiind astfel vulnerabil in fata unei potentiale oferte de preluare. Wal-Mart, cel mai mare retailer din lume, este considerat un potential ofertant.



Carrefour este implicat intr-un dur razboi al preturilor cu asa-numitele magazine de "hard discount", ce atrag un numar din ce in ce mai mare de consumatori francezi. Datorita rezultatelor slabe inregistrate de magazinele sale, Carrefour a fost nevoit sa-si reduca in luna iulie tintele legate de vanzarile pe intregul an, analistii temandu-se ca grupul si-ar putea reduce tintele din nou.



Veniturile grupului au fost afectate si de un acord incheiat in vara intre retailerii francezi si furnizorii acestora privind reducerea preturilor la multe produse de marca cu 2%.



Aceasta tendita s-ar putea accelera in cazul in care se va decide in favoarea eliminarii legii Calland menita a-i proteja pe micii retaileri si producatori din sectorul alimentar. Analistii se tem ca anularea acestei legi ar declansa un razboi dur intre supermarketuri.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO