Business Internaţional

Obama câştigă a doua confruntare cu republicanul Romney în cursa pentru Casa Albă cu o retorică agresivă şi hotărâtă

Obama câştigă a doua confruntare cu republicanul Romney în cursa pentru Casa Albă cu o retorică agresivă şi hotărâtă

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

18.10.2012, 00:06 499

A doua rundă de dezbateri dintre Barack Obama şi republicanul Mitt Romney s-a transformat rapid într-o confruntare în care ambii candidaţi la preşedinţia SUA, cea mai mare economie a lumii, au încălcat regulile, s-au atacat cu schimburi tăioase de replici şi s-au acuzat de minciună. Mai agresiv, mai hotărât şi mai precis decât în prima rundă pe teme precum clasa de mijloc, crearea de locuri de muncă, creşterea producţiei de energie şi taxele, Obama, actualul preşedinte, a câştigat, spun sondajele de opinie.

"Obama şi-a croit drum înapoi cu o energie şi o agresivitate care i-au lipsit complet în prima confruntare. Îndrăzneala preşedintelui şi hotărârea acestuia de a invada spaţiul lui Romney de pe scenă au venit dintr-un univers paralel cu cel în care Obama îşi privea doar pantofii", scrie Financial Times. Prima confruntare, de pe 3 octombrie, i-a adus victoria lui Romney.

Obama şi-a început atacurile la doar patru minute de la începerea dezbaterilor, criticând opoziţia lui Romney asupra planului federal de salvare a industriei auto.

"Guvernatorul Romney spune că are un plan în cinci puncte, dar are un plan cu doar un punct. Iar planul este să se asigure că cei de sus joacă după reguli diferite", a spus preşedintele despre agenda economică a contracandidatului său.

Replica democratului a venit prompt. "Dacă-l veţi alege pe preşedintele Obama, ştiţi ce veţi avea. Se vor repeta ultimii patru ani. Clasa de mijloc este zdrobită de politicile unui preşedinte care nu a înţeles cum poate fi repornită economia. Preşe­dintele a încercat, dar nu i-a reuşit", a spus Romney.

Într-un sondaj de opinie efectuat de CNN imediat după sfârşitul dezbaterii 46% din cei intervievaţi au declarat că Obama a câştigat, în timp ce 36% l-au dat câştigător pe Romney.

Luptă fără reguli

Spre deosebire de prima dezbatere, în care cei doi au fost asmuţiţi unul împotriva celuilalt, a doua a presupus întrebări venite din partea a 82 de alegători nehotărâţi. Potrivit regulilor confruntării, acceptate de ambele tabere, candidaţilor nu le era permis să se adreseze direct unul celuilalt. Dar nimeni nu a respectat acordul, candidaţii vorbind adesea în timpul discursului oponentului sau întrerupându-se unul pe altul.

"A dat impresia unui meci de box în care s-a încercat doborârea adversarului şi nu a unei retorici politice în care să se încerce explicarea obiectivelor", a spus Tim Shriver, preşedintele Special Olympics şi nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy.

Un subiect încins al discuţiilor au fost atacurile de pe 11 septembrie asupra unui consulat american din Libia. Cu ocazia dezbaterii, Obama a acceptat pentru prima dată responsabilitatea pentru lipsa de securitate din cauza căreia au fost ucişi un ambasador şi alţi trei americani, notează The Wall Street Journal.

"Vreau să fiu sigur că va fi ţinut minte. Preşedintelui i-a luat 14 zile să descrie atacurile de la Benghazi ca fiind un act de terorism", a spus Romney.

Republicanii au acuzat Casa Albă că minte în legătură cu natura atacurilor, catalogându-le drept atacuri spontane, pentru a nu lăsa să se creadă că reţeaua Al Qaeda este activă şi periculoasă în Libia.

Obama a amintit că a descris lovitura ca fiind un "act de terorism" într-un discurs ţinut la o zi după atacuri şi a întors problema împotriva adversarului acuzându-l că se joacă de-a politica lovind în siguranţa naţională.

Romney a furat meritele lui Obama

Aceasta a fost poate cea mai dură lovitură încasată de republican. El însă nu s-a lăsat doborât. Romney a amintit că Obama n-a reuşit să-şi respecte promisiunile de a reduce deficitul bugetar la jumătate şi de a reforma legislaţia privind imigranţii şi a avertizat că sunt încă prea mulţi oameni fără loc de muncă.

Pe de altă parte, şeful statului american nu s-a sfiit să-şi etaleze realizările, printre acestea menţionând salvarea industriei auto şi capturarea liderului terorist Usama bin Laden. Romney n-a ezitat să-şi însuşească unul din aceste merite, sugerând că planul de salvare a industriei auto, prin falimen­tarea controlată a marilor producători, a fost ideea sa. În fapt, republicanul s-a opus folosirii banilor de la buget pentru sprijinirea producătorilor euro, notează Bloomberg.

În privinţa sectorului energetic, Romney l-a acuzat pe preşedinte că reduce numărul de permise şi licenţe pentru producţia de pe teritorul federal. Obama a punctat spunând că administraţia lui a majorat, în fapt, producţia de petrol. În primii trei ani de mandat ai lui Obama, producţia de ţiţei a crescut într-adevăr cu 13%, comparativ cu cei trei ani anteriori, dar a scăzut în ultimul cu 14%. Însă livrările de gaze naturale s-au diminuat cu 9% în primii trei ani de mandat.

Obama a răspuns, de asemenea, la o întrebare privind preţurile gazelor, notând că acestea erau la niveluri scăzute când a preluat funcţia de preşedinte din cauza recesiunii prin care trecea economia în acea perioadă.

"Este de crezut că guvernatorul Romney poate reduce preţurile gazelor deoarece cu politicile lui ne-am întoarce în aceeaşi harababură", a spus preşedintele spre amuzamentul publicului.

Război pentru China

La capitolul politică externă, o altă temă arzătoare de discuţii a fost China. Romney a menţionat de patru ori în timpul confruntărilor că va acţiona împotriva Chinei imediat ce va fi numit preşedinte.

"China este de ani un manipulator monetar, iar preşedintele are ocazia să o eticheteze astfel, dar refuză. Într-o zi voi eticheta China drept manipulator monetar, ceea ce-mi va permite, ca preşedinte, să impun tarife acolo unde cred că ei au avantaje nemeritate", a spus Romney.

China, cel mai mare partener comercial al SUA, a fost catalogată drept manipulator monetar doar o dată, în 1994, de administraţia Clinton.

În apărarea sa, Obama a menţionat eforturile diplomatice dintre Washington şi Beijing conduse de secretarul Trezoreriei Timothy Geithner pentru a convinge China să-şi lase moneda să fluctueze mai liber.

"Cât despre manipularea monedei, aceasta s-a depreciat cu 11% de când sunt preşedinte deoarece i-am presat puternic", a replicat Obama. FMI a caracterizat recent moneda chineză ca fiind "moderat subeva­luată". În trecut FMI o considera "sub­eva­luată substanţial".

Deşi dezbaterile publice rareori influ­enţează rezultatele alegerilor preşedinţiale, cea de-a doua confruntare dintre Obama şi Romney s-ar putea dovedi a fi o excepţie, notează Thomson Reuters.

Următoarea întâlnire, şi ultima, va avea loc lunea viitoare. Obama are în prezent şanse de peste 63% de a câştiga alegerile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO