Business Internaţional

Obama cere pentru prima oară majorarea salariului minim pentru a „reporni“ economia

Obama cere pentru prima oară majorarea salariului minim pentru a „reporni“ economia

Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

14.02.2013, 00:03 300

Barack Obama a propus în discursul referitor la starea naţiunii pentru prima dată de când este preşedintele SUA majorarea salariului minim la nivel federal şi creşterea cheltuielilor cu infrastructura pentru a "reporni" cea mai mare economie a lumii. Obama şi-a făcut de asemenea prioritare lupta contra schimbării climei şi controlul armelor, scrie Financial Times.

"Este obligaţia generaţiei noastre să repornim adevăratul motor de creştere al economiei americane - o clasă de mijloc înfloritoare. Chiar şi după ce am acordat scutiri fiscale, o familie care are doi copii şi care câştigă salariul minim se află încă sub pragul sărăciei, iar acest lucru nu este normal", a afirmat Obama în cadrul primului său discurs despre Starea Naţiunii după câştigarea unui nou mandat.

El a propus ca salariul minim la nivel federal să crească de la 7,25 dolari pe oră la 9 dolari pe oră, aceasta fiind o măsură care va ajuta la sti­mularea economiei. Ultima majorare a salariului minim a fost în 2009, însă creşterea s-a datorat unei legi semnate în 2007 de preşedintele de la acea vreme, George W. Bush.

Obama a solicitat republicanilor din Congres să rezolve problema privind reducerile de cheltuieli de 1.200 miliarde euro - jumătate dintre acestea fiind din bugetul apărării - care vor intra automat în vigoare de la 1 martie, susţinând că aceasta ameninţă economia şi securitatea naţională.

"Aceste reduceri drastice de cheltuieli vor pune în pericol disponibilitatea noastră militară, vor afecta priorităţi precum educaţia, cercetarea în domeniul medical şi sectorul energetic, vor încetini procesul de revenire a economiei şi vor avea ca efect pierderea a sute de mii de locuri de muncă", a spus preşedintele. El solicită ca următoarea rundă de reducere a deficitului să se bazeze pe creşterea veniturilor la buget, în timp ce republicanii insistă doar pe tăierile de cheltuieli.

Obama a cerut Congresului să voteze propunerea sa privind controlul armelor, având în vedere nenumăratele atacuri armate din ultimii doi ani care s-au soldat cu moartea mai multor tineri, notează The Wall Street Journal. Propunerea vizează interzicerea armelor automate şi efectuarea unor controale în cazul cumpărătorilor de arme.

Totodată, Obama a declarat că trebuie luate măsuri pentru stoparea schimbărilor climatice şi a atras atenţia că dacă politicienii din Congres nu vor acţiona în acest sens, va trece această problemă în responsabilitatea sa.

SUA va începe negocierile cu UE în privinţa unei zone de liber-schimb

Preşedintele american Barack Obama a anunţat că SUA şi Uniunea Europeană (UE) vor începe negocierile privind crearea uneia dintre cele mai importante zone de liber-schimb din lume. Anul trecut, schimburile comerciale dintre cei doi parteneri au totalizat 645,9 miliarde de dolari.

"Schimburile comerciale transatlantice care sunt corecte şi libere oferă milioane de locuri de muncă bine plătite în SUA", a spus preşedintele american în discursul despre Starea Naţiunii.

Negocierile cu blocul comunitar l-ar putea ajuta pe Obama să îşi atingă obiectivul de a dubla exporturile SUA până la sfârşitul anului viitor, deoarece momentan celelalte discuţii privind schimburile comerciale internaţionale nu avansează, iar China are un rol tot mai important la nivelul comerţului mondial. Administraţia preşedintelui american intenţionează, de asemenea, să încheie parteneriate trans-pacifice cu zece ţări şi să mărească rolul Statelor Unite ca producător.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO