Business Internaţional

Obama: Economia americana s-a indepartat de marginea prapastiei

Obama: Economia americana s-a indepartat de marginea prapastiei

FOTO: Reuters

29.05.2009, 00:00 23
 

Economia SUA da semne de stabilizare dupa ce a trecut prin cea mai severa criza din ultimele decenii, a declarat presedintele Barack Obama, citat de agentia de presa Thomson Reuters.

„Privind economia in acest moment, cred ca se poate spune ca ne-am indepartat de marginea prapastiei, ca exista un oarecare calm care nu exista inainte", a declarat presedintele american.
Obama si-a asumat meritele pentru o mare parte din procesul de redresare, spunand ca tanara sa administratie a realizat la fel de mult sau mai mult in primele sale patru luni decat orice administratie de la cea a lui Franklin Roosevelt din anii '30 incoace.
Optimismul presedintelui
Comentariile relativ optimiste ale presedintelui au coincis cu o crestere a increderii consumatorilor americani in luna mai pana la cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni, un numar in crestere de consumatori considerand ca cea mai dificila perioada a crizei s-a incheiat. Increderea consumatorilor s-a aflat in crestere in conditiile in care preturile actiunilor isi revin, ratele la creditele ipotecare scad, iar estimarile conform carora piata locurilor de munca nu se va deteriora mai mult sunt in crestere.
Presedintele trezoreriei americane Timothy Geithner declara de asemenea ca intrevede semne ca economia americana se afla la inceputul unui proces de redresare. „Exista unele semne de stabilizare, increderea a crescut, sistemul financiar incepe sa se vindece, pietele de credit incep sa se relaxeze", a declarat Geithner.
Dar, desi economia da semne de stabilizare, presedintele american a aratat ca mai sunt inca multe de facut pentru a pune in ordine sistemul fiscal al Statelor Unite. „Nu ne putem culca pe lauri pentru ca avem foarte multe de facut in domenii variate, de la cel medical si educatie la reducerea dependentei de petrolul din afara", a mai declarat Obama. Ample reforme in domenii cum ar fi reglementarea sectorului financiar sunt de asemenea necesare pentru a trece economia SUA dincolo de un „ciclu de bubble si bust". „Trebuie sa cream un mediu in care putem progresa usor, constant, si o fundatie pentru o crestere economica sustenabila".
Somajul ramane o problema majora
Date recente au sugerat ca economia este in curs de stabilizare dupa un numar de luni turbulente in care rata somajului a avansat pana la 8,9%, cu 4% mai mult decat la inceputul recesiunii din decembrie 2007. Totusi, economia pierde in continuare sute de mii de locuri de munca pe luna, iar unii analisti cred ca SUA s-ar putea confrunta cu mai multi ani de somaj ridicat si crestere fragila, chiar si dupa ce pierderile importante de locuri de munca se vor reduce.
Nouriel Roubini, renumitul economist care a anticipat criza financiara, a declarat ca, desi recesiunea din Statele Unite s-ar putea incheia la sfarsitul acestui an, un alt declin este inca posibil anul viitor.
„Inca ma astept ca cresterea economica din Statele Unite sa fie negativa in trimestrul patru si ca vom avea crestere pozitiva in primul trimestru al anului viitor", a declarat Roubini.
Recesiune in forma de U
„Recesiunea din Statele Unite va avea forma de U, urmand sa dureze circa 24 de luni", a adaugat Roubini. „Fata de actualul consens ce spune ca ne aflam practic la sfarsitul recesiunii, dupa parerea mea acest lucru nu este adevarat, recesiunea va mai dura intre sase si noua luni inainte de a se incheia."
Roubini, care preda la New York University si conduce firma de cercetare RGE Monitor, declarase anterior ca recesiunea mondiala s-ar putea incheia la sfarsitul acestui an.
Declaratia sa a generat speculatii ca perspectivele sale au devenit mai optimiste, fapt negat de el. „Pentru ca am spus ca recesiunea se va sfarsi pana la sfarsitul anului, se spune ca sunt optimist. As spune ca fata de consensul actual, eu sunt mult mai pesimist", a declarat Roubini.
In cadrul unui articol recent, economistul mentiona posibilitatea unei „furturni perfecte" in 2010.
„Exista chiar riscul unei recesiuni in forma de W la sfarsitul anului viitor", a declarat el, o combinatie de preturi in crestere la petrol, datorii publice in crestere si majorari ale ratelor reale ale dobanzii si intensificarea temerilor privind inflatia.
Bursele americane urca de trei luni incontinuu
In ansamblu, actiunile cotate la bursele din Statele Unite au inregistrat in ultimele trei luni un avans spectaculos, titlurile din sectorul financiar aducand cea mai mare contributie la cresterea indicilor bursieri. Prezentarea rezultatelor testelor de stres realizate de banca centrala americana (Fed) la inceputul lunii „a dat investitorilor un strop de incredere ca guvernul poate ajuta la rezolvarea problemelor survenite pe fondul crizei si ca va lansa in mod real un plan logic pentru iesirea din aceasta recesiune, cu toate ca situatia s-a inrautatit", potrivit lui Richard Sparks, analist pentru Schaeffer's Investment Research. Indicele Dow Jones Industrial Average a cunoscut o crestere de la aproximativ 6.500 de puncte la inceputul lunii martie pana la circa 8.300 de puncte in cursul saptamanii curente. Indicele Standard& Poor's, care reuneste cele mai mari 500 de companii de pe Wall Street, a urcat cu 32% fata de minimul din ultimii 12 ani, inregistrat pe 9 martie, in conditiile in care increderea investitorilor ca recesiunea se va tempera a crescut, iar veniturile unor institutii precum Wells Fargo si Ford au depasit estimarile analistilor. Andreea Neferu

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO