Business Internaţional

Obama salveaza 600.000 de locuri de munca

08.06.2009, 18:36 12

In incercarea de a stimula o economie despre care spune ca "mai are mult drum de parcurs" pana la redresare, presedintele american Barack Obama a dezvaluit zece proiecte menite sa creeze sau sa salveze peste 600.000 de locuri de munca, conform oficialilor administratiei americane, citati de Bloomberg.

Cele zece noi proiecte includ proiecte de mentenanta pentru baze militare, crearea de 125.000 de locuri de munca pe perioada verii pentru tineri, crearea a 200 de noi sisteme de canalizare si alimentare cu apa in zonele rurale.
Planurile anuntate au menirea de a spori eficienta programului de stimulare a economiei in valoare de 787 mld. $ initiat de presedintele american si aprobat de Congres in luna februarie. Noile proiecte se vor afla in centrul eforturilor de redresare a economiei in urmatoarele trei luni si vor avea drept rezultat crearea sau salvarea unui numar de patru ori mai mare de locuri de munca decat in primele 100 de zile de cand proiectul de stimulare a economiei a devenit lege.
 
Economia merge pe drumul cel bun
"Mai avem un drum lung de parcurs pana la redresare, insa mergem in directia buna", se arata intr-o declaratie a presedintelui american. "Masuram progresele realizate prin progresele pe care americanii le vad in propriile vieti. Iar pana cand acest progres va fi stabil si solid, vom merge inainte."
Noile proiecte sunt considerate de catre administratie drept inceputul unei "veri de activitate accelerata" si includ noi servicii in cadrul centrelor de sanatate din 50 de state, lucrari la 107 parcuri nationale, imbunatatiri aduse in cadrul aeroporturilor si a facilitatilor medicale pentru veterani. In cadrul acelorasi proiecte se asigura de asemenea finantare pentru scoli in vederea angajarii mai multor cadre didactice. Oficialii Casei Albe au declarat recent ca se simt incurajati de o incetinire a ritmului de eliminare a locurilor de munca. Economia a pierdut 345.000 de locuri de munca luna trecuta, mai putine decat se estimase anterior si cel mai scazut numar din septembrie, a anuntat departamentul muncii pe 5 iunie.
 
Somaj record
Totusi, rata somajului a avansat pana la 9,4%, peste nivelul de 8 procente anticipat de administratia americana.
"Desi va mai dura ceva timp pana cand cifrele legate de somaj se vor redresa, se pare ca facem progrese", a declarat David Axelrod, consilier al presedintelui Obama.
Vicepresedintele Joe Biden, care urmeaza sa-i prezinte in mod oficial presedintelui ultimele obiective ale planului de stimulare a economiei, a declarat ca "o fundatie solida" a fost creata in primele 100 de zile de la aprobarea Recovery Act.
In decursul celor trei luni de cand Congresul a aprobat planul de stimulente al presedintelui Barack Obama, guvernul a acordat aproximativ 11% din fondurile de urgenta, conform unui raport emis de biroul vicepresedintelui pe 13 mai.
In urma aprobarii planului de stimulare a economiei, 150.000 de locuri de munca au fost create sau salvate in primele trei luni, se mai arata in raport.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO