Business Internaţional

Obligaţiunile în vremuri de război

Obligaţiunile în vremuri de război

Autor: Bogdan Cojocaru

09.03.2022, 00:00 189

Comisia Europeană are un plan pentru desfăşurarea unei campanii masive de vânzare de obligaţiuni pentru finanţarea cheltuielilor cu energia şi apărarea necesare în efortul de a proteja cele 27 de state membre ale UE de şocurile războiului din Ucraina, scrie Bloomberg.

Guvernul de la Kiev se foloseşte şi el de obligaţiuni pentru a-şi finanţa efortul de război.

Este vorba de obligaţiuni de război. Acestea au fost emise la o distanţă de doar câteva zile de la primele ciocniri cu soldaţii ruşi, iar interesul a fost enorm şi conform cu dorinţa multor europeni de rând, firme şi instituţii de a ajuta Ucraina să reziste Rusiei.

Vânzarea de obligaţiuni continuă chiar dacă trupele ruse avansează, dar mulţi investitori au fost dezamăgiţi să afle că datoria ucraineană este disponibilă doar pentru jucători de pe piaţă consacraţi, cum ar fi fondurile de pensii şi investitorii instituţionali.

Copleşit de cerere, guvernul ucrainean caută mijloace pentru a-şi pune obligaţiunile la dispoziţia oricărui investitor interesat. Birocraţia s-ar putea dovedi un obstacol greu de trecut.

Cu toate acestea, remarcă Bloomberg, obligaţiunile ucrainene se vând bine chiar şi după ce trei firme mari de rating au redus calificativul ţării în contextul invaziei ruse. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO