Business Internaţional

Obligatiunile tariste mai fac valuri pe piata

09.04.2004, 00:00 30



O instanta de judecata din Paris a respins procesul inaintat agentiilor de rating Moody's si Standard & Poors's de catre detinatorii de obligatiuni emise de guvernul rus inainte de revolutia bolsevica din 1917, scrie The Moscow Times.



Asociatia franceza a detinatorilor de obligatiuni rusesti (Afper) a sustinut ca interesele sale au fost prejudiciate cand agentiile de rating au evaluat in 1996 valoarea datoriilor Rusiei. Moody's a precizat ca procesul a fost respins din cauza lipsei de fond a acuzatiilor.



Afper a inaintat neobisnuitul proces in 2001, cerand despagubiri de aproximativ 2,8 mld. euro, valoarea actualizata a datoriilor fiind de 3,39 mld. dolari.



Asociatia a sustinut ca prin neincorporarea in analiza facuta de cele doua agentii de rating a esecului inregistrat de Rusia in ceea ce priveste plata datoriilor aferente perioadei tariste, Moody's si S&P 's "au creat riscuri serioase pentru investitorii noi si au cauzat prejudicii" membrilor Afper.



Potrivit unui comunicat transmis de Afper, rating-ul scazut ar fi putut face mai dificile incercarile Rusiei de a strange bani prin apelarea la pietele de obligatiuni.



Afper a sustinut, fara a exista insa dovezi in acest sens, ca datoriile din trecut nu au fost platite in intregime deoarece guvernul soviet a refuzat sa recunoasca existenta lor si au considerat astfel ca nu exista nici o obligatie din partea statului fata de detinatorii de obligatiuni, au precizat oficialii Moody's.



Ratingurile agentiilor S&P's si Moody's sunt importante pentru ca evaluarea climatului politico - economic existent la un momend dat intr-o tara este unul din indicatorii urmariti de companiile mari inainte de a se hotari daca investesc sau nu intr-o anume regiune. Cel mai frecvent rating pe termen lung acordat sectorului corporatist din Rusia de Standard & Poor's este " B-".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO