Business Internaţional

OCDE: Diferentele dintre bogati si saraci se adancesc

27.06.2007, 15:38 74

Globalizarea reduce puterea de negociere a muncitorilor necalificati si sporeste inegalitatile in multe tari vestice, arata Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), indemnand guvernele sa-si imbunatateasca sistemele de protectie sociala, scrie Budapest Business Journal.
Organizatia cu sediul la Paris a notat in cadrul raportului sau anual "Employment Outlook" ca offshoring-ul a sporit probabil vulnerabilitatea locurilor de munca si salariilor in tarile dezvoltate. In raport se arata ca desi relatiile comerciale mai deschise si politicile de investitii au avut un puternic efect de imbunatatire a nivelului de trai in intreaga lume, "unii muncitori ar putea avea de pierdut de pe urma globalizarii". OCDE arata ca este vorba de obicei de cei care lucreaza in sectorul industrial in tarile occidentale, sector care se afla in declin ca rezultat al competitiei venite din partea importurilor ieftine.
"Milioane de oameni au de castigat de pe urma globalizarii, insa exista in acelasi timp sentimentul ca ceva este gresit in ceea ce priveste acest proces", declara secretarul general al OCDE, Angel Gurria.
Guvernele trebuie sa raspunda temerilor privitoare la siguranta locurilor de munca si a salariilor intr-o lume care este transformata intr-un ritm fara precedent de tehnologie, transport ieftin si comunicatii, si in care China, Rusia, India si Brazilia vin sa ofere forta de munca ieftina, a adaugat el. Aceste patru tari reprezinta 45% din oferta de forta de munca pe plan global in prezent, comparativ cu 19% in cazul tarilor OCDE, care include Statele Unite, Japonia si o mare parte a Europei.
Raportul atrage atentia asupra unui declin "remarcabil" al proportiei salariilor in PIB in tarile membre ale OCDE in ultimele doua decenii.
Raportul indica in acelasi timp o inegalitate sporita din punctul de vedere al salariilor in cazul celei mai mari parti a membrelor OCDE in ultimul deceniu, cu exceptia Spaniei si Irlandei.
In Marea Britanie, diferenta dintre populatia bogata si cea saraca a ramas teoretic neschimbata, desi nivelul acesteia se numara printre cele mai ridicate. Cifrele se opresc insa la anul 2005, de atunci inegalitatea sporind in Marea Britanie, conform estimarilor guvernului acestei tari. Unele dintre cele mai mari cresteri din acest punct de vedere in cadrul OCDE au fost inregistrate in Polonia, Ungaria si Coreea de Sud. Statele Unite au asistat numai la o crestere usoara in ultimul deceniu, dar acestea se situeaza la limita superioara a scarii.
OCDE cere guvernelor sa nu adopte atitudini protectioniste, ci sa adapteze politicile de ocupare a fortei de munca pentru a ajuta oamenii sa treaca de la un loc de munca la altul mai usor si cu un sentiment sporit de siguranta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO