Business Internaţional

OCDE indeamna Europa sa accepte provocarile globalizarii

30.06.2005, 18:37 20

Rata ocuparii fortei de munca si cea a cresterii economice vor continua sa avanseze intr-un ritm lent in zona euro in urmatorii doi ani, insa protectionismul nu este o solutie in fata provocarilor globalizarii, indica un nou studiu important al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) publicat marti, conform EUObserver.

In cadrul raportului se anticipeaza ca un numar de 14,8 milioane de oameni nu vor avea un loc de munca in cadrul primelor 15 state membre ale UE pana in 2006, comparativ cu 15,1 milioane in 2005, rata medie a somajului scazand usor de la 8,2 la 8,0% in aceeasi perioada.

In acelasi timp, economia regiunii va avansa cu 2,1% in 2006, comparativ cu numai 1,4% in acest an.

Pe tari, raportul arata ca intre 8 si 10% din locuitorii Frantei, Germaniei, Italiei si Spaniei nu vor avea un loc de munca in viitorul apropiat, in timp ce Franta, Germania, si Italia vor inregistra cea mai scazuta rata de crestere, de numai 1,1-2,0%.

Studiul a indicat o legatura intre aceasta perspectiva sumbra asupra situatiei ocuparii locurilor de munca in regiunea OCDE si provocarile procesului de globalizare, extinderea Uniunii Europene si costurile ridicate ale petrolului.

Costurile legate de forta de munca din India si China sunt de pana la 20 de ori mai scazute decat cele ce caracterizeaza zona euro, si de pana la patru ori mai mici in noile state membre cum ar fi Cehia, noua economie punand in pericol muncitorii si exercitand presiuni salariale atat in sectorul productiei, cat si in cel al serviciilor.

"Perspectiva pierderii locurilor de munca nu este valabila numai in cazul muncitorilor necalificati, ci si pentru categoria celor calificati", a declarat John Martin, director pe probleme de ocupare a fortei de munca in cadrul OCDE.

Martin a indemnat insa tarile dezvoltate sa imbratiseze noua economie globala.

"Numai o parte din pierderile de locuri de munca inregistrate in tarile OCDE va putea fi pusa direct pe seama liberalizarii comertului si investitiilor", a remarcat Martin.

"Experientele din trecut indica de asemenea ca strategiile protectioniste nu sunt o solutie: tarile cu o deschidere mai mare in domeniul comercial tind sa inregistreze o rata mai ridicata a cresterii economice comparativ cu cele cu economii mai putin deschise", a adaugat acesta.

Concluziile la care a ajuns OCDE, al carei sediu se afla la Paris, par sa aiba o stransa legatura cu actuala dezbatere legata de finantarile UE si piata interna a Europei.

In ultimele saptamani, Franta a sustinut ca Uniunea Europeana ar trebui sa mentina un nivel ridicat al subventiilor acordate fermierilor si ca vechile state membre ale UE ar trebui sa fie capabile sa se protejeze in fata valului de furnizori de servicii ieftine din Europa de Sud-Est.

De cealalta parte, Marea Britanie este principala sustinatoare a necesitatii ca Uniunea Europeana sa aloce mai mult sectoarelor cercetarii si dezvoltarii.

Cele mai socante date ale OCDE au fost cele legate de situatia Europei de Sud-Est, unde tari ca Polonia se confrunta cu rate ridicate ale somajului, incercand in acelasi timp sa le prinda din urma pe primele 15 membre UE.

Rata somajului va scadea de la 18,2% la 17,3% in Polonia in anul urmator, in timp ce economia acestei tari va avansa cu 4,5 puncte procentual, se anticipeaza in cadrul studiului OCDE.

Slovacia va avea cea mai ridicata rata a somajului din intreaga zona OCDE, dar si cel mai alert ritm de dezvoltare economica din Uniunea Europeana, de 5,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO