Business Internaţional

Olanda cere revizuirea bugetului UE

21.07.2005, 18:45 11

Premierul olandez Jan Peter Balkenende cere revizuirea bugetului Uniunii Europene, in special a subventiilor acordate fermierilor din tarile membre cu o economie dezvoltata, relateaza EUObserver.

Balkenende spune ca agricultura europeana este foarte importanta, iar fermierii si familiile lor nu trebuie neglijati, insa actualul sistem de subventii necesita o schimbare.

"Cetatenii europeni sunt con-stienti de ceea ce intra si ce iese din buzunarele UE, lucru care a contribuit la inrautatirea parerii lor despre Uniune in ultimii ani", a declarat prim-ministrul.

In data de 1 iunie a acestui an, olandezii au respins Constitutia europeana, unul dintre motive fiind contributia Olandei la bugetul UE, cea mai mare din Uniune per capita.

"In aceasta perioada de crestere economica redusa, ar fi iresponsabil din partea noastra sa marim bugetul. Exista o solutie mai buna: sa il modificam", a mai spus premierul.

Acesta este de parere ca Bruxelles aloca prea multi bani din resursele sale limitate unor tari prospere, in loc sa foloseasca aceste sume pentru a sustine dezvoltarea economica a tarilor sarace. "Trebuie sa dezvoltam un nou sistem financiar, care sa sustina cercetarea stiintifica, inovarea, protectia mediului si lupta impotriva criminalitatii", a sugerat Balkenende.

Franta, care beneficiaza de cel mai mare volum de subventii pentru agricultura, a respins cererea de revizuire a bugetului UE. Presedintele francez Jacques Chirac a declarat ca nu va face nici un compromis in privinta bugetului, iar ministrul de externe Philippe Douste-Blazy considera ca ideea unei reforme inainte de 2014 este "neserioasa".

Ministrul francez a mai declarat ca in cazul in care se realizeaza o modificare a bugetului, aceasta ar trebui sa contribuie la dezvoltarea protectiei sociale in Europa.

Olanda a fost, de asemenea, una dintre cele cinci tari membre care au respins compromisurile in planificarea bugetului pentru perioada 2007-2013, proiect propus de fosta presedintie a Uniunii Europene, Luxemburg, in cadrul summit-ului din luna iunie.

Cererea Olandei de a modifica bugetul UE vine in sprijinul actualei presedintii a Uniunii, in frunte cu Tony Blair.

Totusi, multi se indoiesc de capacitatea Londrei de a realiza o reforma a bugetului pana la sfarsitul acestui an. Printre acestia se numara si ministrul englez al agriculturii, Margaret Beckett, care a spus ca este putin probabil ca reducerea subventiilor acordate fermierilor sa se efectueze inainte de anul 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO