Business Internaţional

Olanda se pregăteşte să închidă cea mai mare exploatare de gaze naturale din Europa. Localnicii din Groningen sunt revolaţi de cutremurele frecvente care le-au distrus casele

Olanda se pregăteşte să închidă cea mai mare...

Autor: Valeriu Dănilă

15.06.2023, 14:56 1954

Guvernul olandez urmează să închidă definitiv zăcământul de gaz din Groningen în octombrie, o decizie care ar putea limita capacitatea de aprovizionare a Europei pentru iarna următoare, scrie Bloomberg.

Închiderea se va produce la 1 octombrie, iar decizia oficială va fi luată în cadrul unei şedinţe a cabinetului la sfârşitul acestei luni.

Exploatarea a fost o sursă cheie de gaze pentru o mare parte a Europei de Vest, precum şi o coloană vertebrală a finanţelor publice olandeze, de la începutul producţiei în 1963. Cu toate acestea, lucrările au cauzat o uriaşă opoziţie locală după ce sute de cutremure cu magnitudinea de până la 3,6 au provocat pagube caselor oamenilor.

Din cele aproximativ 327.000 de case din regiune, cel puţin 127.000 au raportat anumite pagube, potrivit Groningen Mining Damage Institute. Peste 3.300 de clădiri au fost demolate în zonă din 2012, deoarece cutremurele le-au făcut nesigure.

Guvernul a declarat anterior că intenţionează să oprească lucrările cel târziu până în octombrie 2024, în funcţie de „situaţia geopolitică”. Preţurile gazelor au scăzut semnificativ faţă de vârfurile din vara trecută, după ce invazia Rusiei în Ucraina a declanşat o criză energetică în Europa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO