Business Internaţional

Olandezii de la ING revin pe plus dupa noua luni, dar cresterea provizioanelor a redus profitul la numai 71 de milioane de euro

Olandezii de la ING revin pe plus dupa noua luni, dar cresterea provizioanelor a redus profitul la numai 71 de milioane de euro
12.08.2009, 18:04 17

ING Groep, cea mai mare companie de servicii financiare a Olandei, a raportat o scadere de 96% a profitului net pe trimestrul doi, peste estimarile analistilor, in urma constituirii de provizioane pentru credite riscante si a reducerii valorii proprietatilor sale imobiliare, scrie Bloomberg.

Actiunile ING au inregistrat o scadere de 15% pe bursa din Amsterdam, revenindu-si ulterior, dupa ce compania a raportat un profit net de 71 mil. euro (100 mil. $), sub media estimarilor a zece analisti chestionati de Bloomberg, ce indica un nivel de 362 mil. euro al profitului.

"Impactul pietei si mediul economic mai fragil continua sa puna presiune asupra rezultatelor ING", a declarat directorul executiv al companiei Jan Hommen. "Calitatea creditului s-a deteriorat, ducand la o crestere a costurilor de risc, in timp ce scaderea preturilor la proprietati in multe regiuni a generat reevaluari in sens negativ a detinerilor imobiliare."

 

8 mld. euro din vanzari de active

Hommen, care a preluat pozitia de CEO in luna ianuarie, intentioneaza sa obtina pana la 8 mld. euro din vanzarea de active in scopul consolidarii capitalului companiei. Compania a anuntat recent eliminarea a 8.219 locuri de munca, peste nivelul avut in vedere initial, si se asteapta sa-si diminueze costurile cu 1,3 mld. euro in acest an. ING a inregistrat pierderi de aproximativ 4,89 mld. euro in ultimele trei trimestre. ING, care a beneficiat de sustinere in valoare de 10 mld. euro in octombrie din partea statului olandez si a transferat riscul majoritatii activelor ipotecare Alt-A catre statul olandez, analizeaza si alte optiuni strategice "care sa faciliteze transformarea noastra continua si realizarea ambitiei de a returna banii statului olandez," a anutat ING.

Discutiile dintre Comisia Europeana, guvernul olandez si ING cu privire la planul de restructurare depus anterior de companie vor fi lansate in curand, a anuntat creditorul. "Discutiile ar putea duce la schimbari semnificative pentru ING pe viitor", se mai arata in declaratie.

Provizioane de patru ori mai mari

ING a constituit provizioane in valoare de 852 mil. euro pentru credite indoielnice in trimestrul doi, in crestere de la 234 de milioane de euro cu un an in urma. Analistii se asteptasera la provizioane de 796 mil. euro.

Diviziile bancare ale companiei au inregistrat o pierdere bruta de 204 mil. euro, in timp ce ING Real Estate a generat pierderi de 580 mil. euro. Diviziile de asigurari au raportat un profit de 278 milioane de euro.

Grupul olandez a obtinut 1,4 mld. euro in luna februarie in urma vanzarii participatiei de 70% detinute in cadrul ING Canada, cea mai mare companie de asigurari de proprietati si accidente din Canada. ING a incheiat un acord de vanzare a operatiunilor din Chile catre Corp Group Vida Chile luna trecuta.

Corpvida va plati aproximativ 350 de milioane de dolari pentru activele respective, conform ziarului Diario Financiero din Santiago.

Vinde diviziile de private banking din Asia si Elvetia

ING a trimis documente preliminare catre potentiali cumparatori ai activelor de private banking din Asia si Elvetia. Activele respective ar putea aduce aproximativ 1,5 mld. $.

"ING este pe drumul bun cu noul sau sef", a declarat Patrick Lemmens din cadrul Robeco Group din Rotterdam. "Se pot vedea dovezi mai concrete ca planul acestuia de vanzare a activelor secundare si extindere a operatiunilor mai puternice este pus in aplicare", a adaugat Lemmens.

Hommen, 66 de ani, a prezentat o noua strategie pentru ING in luna aprilie, dupa ce l-a inlocuit pe Michel Tilmant, 57 de ani, la conducerea companiei pe 26 ianuarie.

ING intentioneaza sa se concentreze asupra operatiunilor bancare din regiunea Benelux, cat si din Polonia, Romania si Turcia. Compania doreste sa-si integreze diviziile de administrare de active din Europa, America si Asia si sa includa administrarea de investitii imobiliare. In domeniul asigurarilor, ING se va concentra pe segmentul de viata si pensii din zona Benelux, Europa Centrala, Statele Unite, America Latina si Asia.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO