Business Internaţional

Oligarhii, prea mari pentru a se prabusi

17.09.2009, 15:45 15

Cand Oleg Deripaska a fost nevoit sa solicite un imprumut debailout de ordinul miliardelor de dolari de la guvern la sfarsitulanului trecut, chiar si cei mai apropiati asociati ai magnatuluirus au crezut ca acesta era terminat, scrie Financial Times.Coplesit de datorii, oligarhul a fost sfatuit sa cedeze controlulasupra vastelor sale active din sectorul aluminiului catreguvern.

"I-am spus sa mearga la primul-ministru Vladimir Putin si sa-iofere o intelegere", a declarat un partener de business alacestuia. "Era singura optiune."

Deripaska se folosise de creditul ieftin disponibil in anii deboom pentru a se imprumuta mai mult decat majoritatea altoroligarhi rusi si a cladi cel mai mare grup industrial al tarii.Insa in momentul in care preturile la materii prime ce sustinuseraatat de mult din boom-ul rusesc s-au prabusit, situatia s-aschimbat. Bancherii susoteau ca imperiul lui Deripaska, cuoperatiuni de la metale la automobile si constructii, ar putea fiprimul care o sa cada sub controlul guvernului. Acest lucru ar fiputut sa creeze premisele unei mai ample restructurari a peisajuluiindustrial al Rusiei prin anularea partiala a controversatuluiprogram de privatizare din anii '90, cand imense active economiceau fost transferate in mainile unui mic grup de puternici oameni deafaceri.

Pana acum, totusi, astfel de previziuni s-au dovedit preasumbre. Poate ca economia Rusiei s-a contractat cu 10%, iarsistemul bancar al tarii a fost coplesit de un munte de crediteneperformante, insa au existat putine cazuri de faliment sauvanzari masive de active. Deripaska si multi alti miliardari rusisunt inca in business.

La sfarsitul lunii iulie, Deripaska avea in fata un nou deadlinepentru restructurarea a 7,3 miliarde $ sub forma de datorii alegrupului sau din sectorul aluminiului, Rusal, catre mai mult de 70de banci straine. Putini se temeau ca bancile vor institui oinghetare a platilor pe o perioada de cinci luni. "Nimeni nu vrea osituatie de default", spune o sursa apropiata creditorilor.

Schimbarea situatiei oligarhilor rusi releva atat atitudinea inschimbare a autoritatilor de la Kremlin fata de magnati, cat simodul in care bancile straine isi vor recupera sutele de miliardede dolari sub forma de datorii.

Faptul ca oligarhii rusi isi mentin inca puterea este in partelegat de o partiala redresare a preturilor la materii prime. Insasituatia se datoreaza in principal faptului ca oficialii se tem deproteste sociale, in cazul in care s-ar produce falimente sischimbari de proprietari intr-o perioada in care productiainregistreaza cea mai dramatica scadere din aproape doua decenii,iar rata somajului a atins maxime record pe opt ani.

Oficiali de top ca Igor Sechin, puternicul viceprim-ministrucare in mod normal sprijina controlul statului asupra economiei, nureactioneaza deocamdata. "Nu vede de ce statul ar trebui sa preiatoate datoriile si sa rezolve situatia", spune un bancher familiarcu situatia.

In schimb, guvernul indeamna bancile de stat la o rostogolire acreditelor si se bazeaza pe alte banci in sensul de a nu solicitaplata actualelor credite. In timp ce politicienii trag de timp,persoane ca Deripaska pariaza pe o perioada prelungita de redresarela nivel mondial care va continua sa impinga veniturile companiilorlor in sus. "Se conteaza pe faptul ca totul va fi mai bine mainedimineata, ca preturile la materii prime vor creste", spune unbancher din Vest. "Este ca ruleta ruseasca."

Bancile straine cu operatiuni in Rusia sunt obligate sa acceptesituatia, nepermitandu-si operatiuni de writedown (reducere avalorii contabile a activelor) legate de datorii de zeci demiliarde de dolari. Acestea se tem de asemenea ca instantele defaliment le vor asigura sume foarte mici. Negocierile derestructurare a unor datorii de peste 437 de miliarde de dolari pecare companiile din Rusia le au catre banci straine se prelungesc."Uriasele banci europene detin credite aflate in default, avandnevoie de acorduri care sa fie in concordanta cu standardele lorinterne", spune un bancher.

Intr-o perioada cand bancile cu prezenta globala sunt supusepresiunilor, guvernul si magnatii din Rusia au ajuns sa creada caau un avantaj. Dupa cum citeaza un magnat rus: "Daca nu pot platibancii BNP 4 miliarde de dolari, e problema mea sau a bancii?".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO