Business Internaţional

Oligarhul rus Oleg Deripaska renunta la actiunile Hochtief

13.10.2008, 18:01 13

Miliardarul rus Oleg Deripaska a vandut pachetul de 9,99% pe care il detinea in cadrul Hochtief, una dintre cele mai mari companii de constructii din lume, intrucat criza creditelor ii reduce drastic averea celui mai bogat om din Rusia, scrie Budapest Business Journal.

Vanzarea actiunilor Hochtief este cea de-a doua lovitura primita de Deripaska luna aceasta. Magnatul a obtinut suma de 1,4 mld. dolari din vanzarea participatiei sale in compania canadiana producatoare de componente auto Magna pentru a plati creditorii, deoarece imperiul sau, construit pe imprumuturi, se lupta sa faca rost de bani in timpul crizei de lichiditati.
Pretul pachetului de actiuni Hochtief vandut de Deripaska a fost de aproximativ 170 de milioane de euro, cu aproape 70% mai putin decat pretul platit de magnatul rus in luna mai a anului trecut.
Deripaska, aflat in topul revistei Forbes cu o avere de 21,1 mld. euro, a argumentat in mod repetat ca valoarea averii sale a fost estimata incorect, pentru ca nu include marile datorii ale grupului Basic Element pe care il detine.
Cumpararea masiva a activelor straine din ultimii ani l-au ajutat sa promoveze imaginea Rusiei cu o economie imbunatatita. In decursul unei decade, Rusia a ajuns sa nu mai depinda de imprumuturile externe, iar oamenii de afaceri rusi au devenit forte importante in lumea fuziunilor si achizitiilor.
Compania Rusal, cel mai mare producator de aluminiu din lume, al carei actionar majoritar este Deripaska, are o datorie de 14 mld. dolari dupa ce a imprumutat 4,5 mld. dolari de la bancile occidentale pentru a finanta achizitia unui sfert din pachetul de actiuni al Norilsk Nickel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO