Business Internaţional

Olympique Lyon, 312 mil. euro valoare bursiera

12.02.2007, 18:44 23

Olympique Lyon a devenit primul club francez de fotbal ale carui actiuni au fost listate la bursa, scrie BBC News.
Dupa ce a inceput vineri sa fie tranzactionat pe Bursa din Lyon, actiunile clubului au crescut cu 0,8%, ajungand la 24 de euro pana la mijlocul dupa-amiezii. Acest pret evalueaza pachetul de 28% din club care este tranzactionat pe bursa la 88,4 milioane de euro, transformand astfel intregul club in cel mai bogat club din Franta, cu o valoare de piata de 312 milioane de euro. Lyon va folosi banii suplimentari pentru a construi un nou stadion.
Pana anul trecut exista o lege impusa de guvernul francez care interzicea listarea la bursa a cluburilor de fotbal. Parisul si-a sustinut punctul de vedere prin faptul ca, permitand unui club sa fie listat la bursa, acesta ar putea fi expus la presiuni comerciale care l-ar putea afecta, dar dupa ce a intervenit Comisia Europeana, legislatia a fost schimbata in ianuarie anul trecut. "E o noua era pentru Lyon si pentru toate cluburile franceze", a declarat presedintele clubului Lyon si actionarul majoritar Jean-Michel Aulas. El a declarat ca listarea este singura modalitate prin care cluburile franceze ar putea sa ii ajunga din urma pe rivalii mai bogati din ligile europene. "Toate celelalte tari au acces la finantarile private, iar acest lucru va deschide calea catre constructia unor stadioane private", a mai spus el.
Lyon se afla pe locul 11 in clasamentul celor mai bogate cluburi din lume, cu venituri de 127,7 milioane de euro in sezonul 2005/2006, potrivit studiului Football Money League publicat de firma de audit Deloitte.
Traderii au spus ca mai multi investitori institutionali au achizitionat actiuni ale clubului Lyon. In ultimii zece ani, Olympique Lyon a dominat campionatul Frantei, castigand cinci titluri si participand an de an in Liga Campionilor.
Lyon a jucat in toamna anului trecut in Champions League cu Steaua Bucuresti, campioana Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO